In da obiskovalci te dni v Šanghaju derejo na enega največjih avtomobilskih sejmov na svetu, kamor vse pomembne znamke pripeljejo svoje najnovejše stvaritve na štirih kolesih.

Zgodilo se je ravno to, kar si je še pred desetletjem, ko so bili glavni igralci Evropejci, Japonci in Američani, upal napovedati le malokateri poznavalec avtomobilskih razmer. A je vendarle prišlo do "zgodovinskega" preobrata. Veliki avtomobilski pok se je zgodil v letu 2009, ko so na svetu naredili komaj dobrih 47 milijonov avtov, celo manj kot leta 2003. Zahodna in japonska industrija vozil sta ječali pod recesijskim pritiskom, Kitajske pa kot da to ni posebej motilo. Še več, izkoristila je hude gospodarske čase in na začetku lanskega leta, ko so zbrali uradne podatke, je prišla vest: Kitajska je postala največja proizvajalka avtomobilov na svetu.

To dejstvo poznavalcev razmer na področju osebnih (in tudi dostavnih ter drugih) vozil pred dobrim letom ni več presenetilo; pravzaprav je vse kazalo, da se stvari razvijajo v tej smeri, in morda so Kitajci preprosto ujeli druge "nepripravljene", saj se je zgodilo nenavadno hitro. Resda se je po prebivalstvu največja država zadnja leta dokaj hitro vzpenjala tudi na lestvici držav največjih avtomobilskih proizvajalk.

In vendar so bile številke še za leto 2008 za konkurenco dokaj "zavajajoče": s 5,64 milijona sestavljenih osebnih vozil jih je Japonska prehitevala skoraj z dvojno mero (prek 10 milijonov), ZDA pa za milijon. So pa takrat prvič (sicer le za sto tisoč vozil) prehiteli eno od vzornic - Nemčijo. To je bil krizni čas, ko je bilo avtomobile zelo težko prodajati, kar so najbolj občutili v Ameriki. Nekoliko tudi na Kitajskem, kjer pa je prodaja še naprej rasla (kot tudi v Indiji in Rusiji), vendar je bil njihov plus "samo" 4,7 odstotka glede na leto poprej, ko se je dvignila za izjemnih 22 odstotkov.

Kitajci so predlani do tedaj prvo Japonsko prehiteli dokaj prepričljivo: 8,24 proti 7,67 milijona avtov. Nemci (skoraj 5 milijonov) in Američani (4,18 milijona) so precej zaostali. Ampak pravi cunami z vzhoda je udaril lani. Kitajci so z 11,15 milijona avtov krepko povozili Japonce (9,28 milijona), Američane (5,86), Nemce (5,55), Južne Korejce (3,81), Indijce (2,52) in druge.

Sploh je bilo lani ponovno videti na obrazih najvišjih šefov avtomobilskih znamk kar precej nasmeškov, a vendarle previdno zadržanih. Svetovna avtomobilska proizvodnja je zacvetela za izjemnih 24 odstotkov, kar sicer ni tako prepričljivo, če pomislimo na dve prejšnji nadvse klavrni leti, ko so (domala) vsi imeli pred očmi samo hude minuse. Tako je svet naredil letnih rekordnih 60 milijonov osebnih vozil. Največ so k temu spet prispevali ravno Kitajci, saj so proizvodnjo povečali kar za 35 odstotkov ali 2,9 milijona enot.

Najbolj se jim smeji v Severni Ameriki ob lanskem porastu za 40 odstotkov, kar bo (menda) rešilo zadnja leta najbolj obubožano (nekdanjo) "veliko trojico" - General Motors, Ford in Chrysler. Prvi letošnji meseci kažejo, da se okrevanje po svetu nadaljuje, a šefovski nasmeški so še vedno previdno diskretni, zlasti v EU, kjer so v prvem trimesečju znova prodali za dobra dva odstotka manj. A ne tudi v Sloveniji, kjer se je prodaja od januarja do marca povečala za dobrih pet odstotkov.

Kitajcem napovedujejo poskočno rast avtomobilske industrije tudi v prihodnje. V nasprotnem ne bi (skorajda vse) velike znamke tam postavile obratov. Tako je Volkswagen največja kitajska tovarna, ki je lani (skupaj z Audijem) tam naredila kar 1,9 milijona vozil. Podobno prodorni so Američani (GM), Korejci (Hyundai, Kia) ter druge evropske in japonske proizvajalke. "Prave" kitajske znamke, kot so v Evropi bolj znane BYD, Great Wall, Brilliance, so po količinah mnogo bolj skromne.

Strokovnjaki napovedujejo, da Kitajska ne bo samo prva proizvajalka, ampak bo kmalu tudi pomembna izvoznica avtov, vključno v Evropo. No, njihovi prvi poskusi so klavrno propadli; robati (zunaj in znotraj) avti "made in China" so bili privlačni zgolj zavoljo res nizke cene. A tehnološko niso dorasli evropskim zahtevam, zlasti pa so varnostno pogrnili na poskusnih trčenjih.

Hkrati pa ima kitajski trg ogromne rezerve, saj je tam živeča petina Zemljanov še naprej izjemno lačna avtomobilov. Na tisoč Kitajcev pride komaj 24 avtov, kar je 21-krat manj kot v Sloveniji (517 avtov na tisoč ljudi), ki po tej plati prehiteva celo nekatere tradicionalno najmočnejše avtomobilske države.