Kaj je novega glede nujnega projekta - namiznoteniškega centra?

Prejšnji teden sva se konkretneje usedla z Jožetom Urhom. Na to temo sva se pogovarjala že konec lanskega leta, a se v prvih letošnjih mesecih nisva podrobneje pogovarjala. Povedal mi je, da je predsedniku italijanske namiznoteniške zveze obljubil, da bo do konca njegova mandata skupaj z ženo Andrejo delal v Italiji. Se pravi še eno sezono. Rekel je, da bi bistveno raje delal doma, a na ta način rešuje tudi status družine. Poteza je z njegove strani korektna, sem pa na neki način razočaran, saj bi si želel imeti v centru ime, kot je Jože Urh.

Se ni prepozno za naslednjo sezono pogovarjati o tako velikem projektu šele sredi aprila?

Ko ni projektov, ni nobenih problemov. Ko so, ti nastanejo. Ideja o centru res ni nova. Iz tega ne bi želel delati drame, a v vmesnem času tudi z Urhove strani ni prišla pobuda, da bi denimo rekel, da se pogovarja za naprej z Italijani in kaj je zdaj z nami. V tem primeru bi tudi mi morda lahko kaj hitreje ukrepali. Je pa meni kot predsedniku težko pri pogajanjih, ki stanejo precej denarja, saj do danes še nimamo sklepa ministrstva za šolstvo in šport, s kolikšnim denarjem bomo razpolagali v letošnjem letu. V svojem mandatu sem prinesel na namiznoteniško zvezo za več kot 100.000 evrov sponzorskih pogodb. Pri tem delu sem zelo osamljen.

V vašem mandatu so tudi izdatki na namiznoteniški zvezi mnogo večji, saj sta v pisarni zaposlena dva, ne eden, kot je bil prej.

Slovenski namizni tenis ima močnejši program, kot ga ima denimo italijanska reprezentanca. Nekdo mora te stvari tudi koordinirati, nekdo mora skrbeti za sponzorje, nekdo urejati Belo žogico. Z obema zaposlenima, Danijelom Šarlahom in Sajdo Slatinšek, sem zelo zadovoljen in sem prepričan, da z manjšim številom zaposlenih teh projektov ni mogoče voditi. Dejstvo je tudi, da je pomoč vseh ostalih, ki niso zaposleni, precej šibka.

V zadnjem času je razburkal slovensko namiznoteniško javnost primer mladega italijanskega igralca Luce Bressana, ki je z dvojno registracijo igral za Iskro Avtoelektriko, kot jo je po zakonih italijanskega olimpijskega komiteja moral imeti. Iskra je v tretji ligi osvojila prvo mesto in se uvrstila v drugo ligo, vi pa ste kot igralec Krke zasedli drugo mesto. Iskri grozi celo odvzem točk. Ste pri tej zadevi kaj vpleteni?

Zelo slabo bi bilo, če bi kdo želel zamegliti problem in ga naprtiti predsedniku. Predsednik NTZS je bil v svoji karieri dvakrat članski državni prvak, igral je 20 let v prvi slovenski ligi. Kot vsak državljan imam, če seveda izpolnjujem pogoje, tudi sam pravico igrati v katerem koli športu in kateri koli ligi. Dejstvo je, da sem odigral nekaj tekem v tretji ligi, da smo igrali tudi proti Iskri in da naš klub ni nikoli napisal uradne pritožbe. Ne po članski ligaški tekmi ne po pionirskem državnem prvenstvu. Na namiznoteniški zvezi imamo le uradni pritožbi NTK Križe (v tretji ligi je bil klub tretji in bi v primeru sankcij zoper Iskro AE igral kvalifikacijsko tekmo s predzadnjim moštvom druge lige - op. p.) in NTK Mute (na pionirskem DP je bila četrta, v primeru sankcij Iskre pa bi zasedla tretje mesto - op. p.). S tem primerom se ukvarja registracijska komisija, primer pa bo prišel na dnevni red izvršnega odbora.

In kako kot predsednik gledate na težavo? Navsezadnje Luca Bressan že dve sezoni igra za Iskro, pa po lanski sezoni ni bilo nobenih težav in pritožb.

V pravilniku zelo jasno piše, da lahko igralec v tekoči sezoni nastopi samo za en klub. Naš pravilnik ni nič drugačen, kot ga imajo ostale zveze po svetu. Če se ugotovi, da je igralec nastopil še za kakšen drug klub, bo ustrezno sankcioniran. Počakajmo najprej, kaj bo ugotovila registracijska komisija.

Sklep registracijske komisije je znan že dvomestno število dni...

Tega zapisnika nimam. Registracijska komisija je torej dala svoje mnenje, ki ga bo obravnaval izvršni odbor in sprejel končno odločitev. To bo gotovo do termina, ko je razpisan datum za kvalifikacijski tekmi.

Ostaniva pri Krki, klubu, za katerega ste igrali večji del svoje kariere. Krožijo govorice, da je klub v prvi ligi igralcem dolžan precej denarja. Drži?

To je vprašanje za predsednika NTK Krka (Jerneja Jedlovčnika, op. p.). Bi pa rad povedal, da smo v NTK Krka ogromno investirali v novo dvorano, ki jo za svoje akcije uporablja tudi namiznoteniška zveza. Naj poudarim, da je Krka tudi eden od močnejših sponzorjev NTZS. Če bi Krka ta sredstva dala klubu in ne zvezi, morda NTK Krka ne bi imela težav. Mislim pa, da bo NTK Krka kot vsako sezono doslej sklenila s poravnanimi obveznostmi do igralcev. Sam sem se maksimalno angažiral in pripeljal v klub 11.000 evrov.

Večkrat ste omenili, da ste edini, ki na Namiznoteniški zvezi Slovenije zagotavljate finančna sredstva. Preden ste postali predsednik, ste denimo sedeli v izvršnem odboru NTZS, ki ga je vodila Silva Črnugelj. Po naših informacijah tedaj niste ravno pretirano finančno pomagali zvezi. Pa tudi prej ste že bili član izvršnega odbora, ko so tedanji predsedniki tarnali, da so pri zbiranju finančnih sredstev bolj kot ne osamljeni.

Resnica je povsem drugačna. V preteklem mandatu sem bil po informacijah, ki jih imam, edini, poudarjam, edini član IO, ki sem prinesel sponzorska sredstva. Prek Pošte Slovenije in Mobitela sem na zvezo pripeljal 4000 evrov. S tem denarjem je Jan Žibrat odpotoval na mednarodno prvenstvo Portugalske, kjer je zmagal in se z osvojenimi točkami uvrstil na svetovno prvenstvo.

Ste res na NTZS suspendirali mladinskega selektorja Marjana Oražma?

To ne drži!

Vendarle pa ste objavili razpis za vršilca dolžnosti mladinskega selektorja. To drži?

Tudi to ne drži. Marjan Oražem je odstopil sam, izvršni odbor pa je njegov odstop sprejel. Trenutno pa smo v fazi iskanja novega selektorja.