Uvodni dan prvenstva stare celine za najboljše judoistke in judoiste se za slovensko izbrano vrsto ni začel po željah. Pričakovanja sicer zaradi številnih poškodb niso bila zelo visoka, vseeno pa so si v vodstvu reprezentance želeli vsaj uvrstitve v večerni del tekmovanj s finalnimi preizkušnjami.

Drakšič je na lanskem EP na Dunaju prvič stopil na zmagovalni oder, tokrat ga je od njega oddaljila nedavna operacija tura na nogi, zaradi katere je moral prisilno počivati 14 dni v zadnjem mesecu pred prvenstvom. Prvi boj proti Moldavcu Viktorju Scvortovu je dobil z minimalno prednostjo, nato pa v nadaljevanju moral priznati premoč Francozu Pierru Dupratu.

"Že v prvem boju sem videl, da Rok 'ni pravi'. Pozna se mu, da ni mogel normalno trenirati, nisem mu smel dati treninga," je dejal njegov trener Marjan Fabjan, medtem ko je Drakšič, zadihan neposredno po zadnjem boju, dejal: "Nasprotnik mi je onemogočil vse napade, nikakor mi ni uspelo delati svojega juda. Znan sem po tem, da na koncu boja še stopnjujem, tokrat ni šlo. Okrevanje po operaciji mi je pobralo preveč moči."

Tudi njegov klubski kolega Trbovc proti Armencu Hovhannesu Davtjanu ni našel recepta, kako priti do zmage. "Poskušal sem vse, ni mi pustil blizu. Počasi imam dovolj nabiranja izkušenj na tekmovanjih, saj so dobrodošle, a štejejo le zmage," je bil po porazu odločen 21-letni Trbovc. Edina, ki je poleg Drakšiča prvi dan prvenstva še okusila slast zmage, je bila Vesna Djukić. V prvem boju je ugnala Nizozemko Shareen Richardson, a že zatem se je ustavilo. Nemka Viola Wächter je v dvoboj z vso silo krenila že od prve sekunde in že po 36 slavila zmago z metom za ipon.

Bržkone pa je osmoljenka dneva Petra Nareks, sicer stalna članica zmagovalnega odra, ki pa se po lanski poškodbi kolena, zaradi katere je morala izpustiti tudi EP na Dunaju, le počasi vrača na pota stare slave. Do zdaj je na prvenstvih stare celine osvojila kar šest kolajn in dve peti mesti, tokrat pa se je morala sprijazniti s porazom v prvem krogu. Zanjo je bila usodna Ukrajinka Ina Černijak. "Bom povedala zelo neposredno. Izredno sem razočarana. Navajena sem odličij, zdaj pa sem izpadla že v prvem krogu. Tako sem si želela dobrih dvobojev, sploh ker sem zelo v zaostanku z nabiranjem točk za olimpijske igre v Londonu in precej pri repu lestvice v svoji kategoriji. Vsaj kakšna zmaga na tem prvenstvu bi mi vlila samozavest, ki mi po lanski poškodbi še kako manjka. Žal mi ni uspelo," pa je po hitrem slovesu od tekmovanja dejala 28-letna Žalčanka.

Danes bodo na tatamije v dvorani Abdi Ipekci stopile tri slovenske predstavnice. V kategoriji do 63 kilogramov bosta slovenske barve branili kar dve predstavnici, na tem prvenstvu lahko posamezno državo prvič zastopata po dva tekmovalca, in sicer Urška Žolnir in Tina Trstenjak, nastopila pa bo tudi bronasta z zadnjega SP v Tokiu septembra lani Raša Sraka Vuković.