Valjavec v svojem boju za pravico ni zmagal. Očitno so (še enega) kolesarja "križali" zavoljo javne podobe čistega kolesarstva, predvsem pa za ohranitev verodostojnosti milijonskega projekta biološkega potnega lista, ki ga kljub očitnim pripombam strokovnjakov uveljavlja UCI. Arbitrov ni prepričal, da nenormalne vrednosti iz analize biološkega potnega lista UCI niso posledica dopinških praks. Ni jih prepričal, da so nenormalne vrednosti posledica kombinacij bolezni, stresa ter vadbe v "tibetanskih" razmerah višinske hiše doma v Besnici in na Pokljuki. Z dejstvi je prepričal člane Nacionalne dopinške komisije in bil oproščen obtožb. Na ta sklep NAK pa se je UCI pritožila na CAS. Sicer pa CAS na spletu razsodbe primera Valjavec kljub drugačni praksi v podobnih primerih še ni objavil.

Če sta bila prej CAS prav tako na podlagi izsledkov biološkega potnega lista že obtožil italijanska kolesarja Cauccioli in Pellizotti, je bilo pri Valjavcu toliko nenavadnih okoliščin, ki so jih predstavili tudi novinarjem, da je bilo verjeti v pozitivni izid. CAS niso prepričali niti številni strokovnjaki (zdravniki, medicinski statistiki, pravniki), ki so verjeli Valjavcu. Za velike denarje je želel dokazati pravico. Vendar se je boril z megalomanskim sistemom, kjer je pravica posameznika poteptana.

"Nikoli nisem niti pomislil, da se bom znašel v tem. Posebno ne v takšnem obsegu," je Valjavec odstiral pred mesecem dni, ko je čakal na odločitev CAS. Mimogrede: UCI je že pred obravnavo 20. januarja v Lozani poskušala CAS "podtakniti" nekdanjega sodelavca UCI kot svetovalca arbitrom.