Namesto tega pravijo, da gre krivda predvsem dobro rabljenim možganom, ki vedno težje preprečujejo vmešavanje nepomembnih podatkov pri izvajanju pričujočih nalog. Delovanje spomina sicer vključuje zadrževanje podatkov in sočasno mentalno manipuliranje z njimi.

Kanadska raziskovalna ekipa je primerjala delovanje spomina med mladimi in starejšimi in pri tem ugotovila, da imajo starejši več težav s preusmeritvijo pozornosti.

Mervin Blair, ki opravlja doktorski študij na montrealski univerzi Concordia, je povedal: "Odkrili smo, da se starejši odrasli težje znebijo predhodnih podatkov. Ugotovili smo, da je to povzročilo veliko težav pri delovanju spomina, ki smo jih zabeležili med raziskavo.“

Blair je pojasnil, da imajo starejši možgani očitno težave s potlačitvijo nepomembnih podatkov. Zaradi tega imajo več težav z osredotočenjem na pričujoči trenutek. Vsem, ki imajo težave s spominom, pa je svetoval, da pričnejo z vajami sproščanja, da bi uredili "razmetane“ možgane. Pri tem lahko prav tako pomaga učenje glasbila ali jezika.

Predhodne raziskave so pokazale, da se funkcija možganov, ki nadzoruje sramotne misli, s starostjo prav tako oslabi, zaradi česar ljudje izgubijo sposobnost preudarnega razsojanja o dejanjih, ki jih drugače ne bi storili.