Drugo mesto si je danes prikolesaril Španec Joaquin Rodriguez, tretje pa njegov rojak Samuel Sanchez. Edinega slovenskega predstavnika na dirki Janeza Brajkoviča (RadioShack) ni bilo povsem v osredju, z 49 sekundami zaostanka je bil 42.

Gilbert je Belgiji priboril že peto zaporedno zmago na največjih letošnjih klasikah. Prve tri so dobili Tom Boonen (Gent-Wevelgem), Nick Nuyens (po Flandriji) in Johan Van Summeren (Pariz-Roubaix), zadnji pa Gilbert (Amstel Gold Race in Valonska puščica).

"Današnja zmaga je zame veliko presenečenje. Na startu sem bil še zelo utrujen od nedeljske dirke. Nikakor se nisem mogel osredotočiti na dirko in se držal v ozadju. Toda po nekaj kilometrih sem se začel počutiti bolje. Moji moštveni kolegi so večkrat prišli do mene in me spodbujali. Prav to me je držalo svežega vse do cilja," je po dirki povedal 28-letnik iz Verviersa, ki bo eden favoritov tudi na naslednji klasiki Liege-Bastogne-Liege, ki bo v nedeljo.

Gilbert je pot do zmage tlakoval s pravočasnim napadom na zadnjem, 1,3 kilometra dolgem vzponu, kakih 300 metrov pred ciljem je močno potegnil, tekmeci pa mu niso mogli slediti, tako da je osamljen prečkal ciljno črto.

Pred tem je etapo zaznamoval pobeg četverice, ki je imela že veliko prednost, a jo je glavnina ujela, 15 kilometrov pred ciljem sta z napadom poskusila Belorus Vasil Kirjienka in Šved Thomas Lovkvist - prav tako neuspešno, kot zadnja pa sta osem km pred ciljem "skočila" Francoz Jerome Pineau in Italijan Marco Marcato, a 13 sekund prednosti pred začetkom zadnjega vzpona jima ni zadostovalo za mesta na vrhu.

Izidi:
1. Philippe Gilbert (Bel/Omega Pharma-Lotto) 4:54:57
2. Joaquim Rodriguez (Špa/Katjuša) + 0:03
3. Samuel Sanchez Gonzalez (Špa/Euskaltel-Euskadi) 0:05
4. Aleksander Vinokurov (Kaz/Astana) 0:06
5. Igor Anton Hernandez (Špa/Euskaltel-Euskadi)
6. Jelle Vanendert (Bel/Omega Pharma-Lotto)
7. Fränk Schleck (Luk/Leopard Trek)
8. Daniel Moreno Fernandez (Špa/Katjuša) 0:09
9. Christophe Le Mevel (Fra/Garmin-Cervelo) 0:12
10. Paul Martens (Nem/Rabobank)
...
42. Janez Brajkovič (Slo/RadioShack) 0:49