Razlog za selitev ni bil naveden, vendar je upati, da bodo pogoji za 23-letnega vojaka v Kansasu malce boljši, kot so bili v Virginiji, kjer je moral nag v samici preživeti po 23 ur na dan, domnevno zaradi tega, ker naj bi želel storiti samomor. Pravnik Pentagona Jeh Johnson je v torek zatrjeval, da selitev ni posledica obtožb o slabem ravnanju z zapornikom in je celo izrekel vse pohvale osebju v zaporu Quanticu, ki naj bi delovalo v "težkih okoliščinah".

Zaradi ravnanja z vojakom Manningom je pretekli mesec odstopil celo izkušeni birokrat State Departmenta Philip Crowley, ki je postopke z nekdanjim obveščevalnim analitikom iz Oklahome označil za neumne in kontraproduktivne. Kljub medijski blokadi v ZDA se za vojaka zavzemajo številni Američani. Med drugimi se je pustil aretirati na demonstracijah tudi Daniel Ellsberg, ki je leta 1971 časopisu New York Times predal tako imenovane papirje iz Pentagona, to je dokumente, ki so razkrivali uradne laži o vojni v Vietnamu.

Za Manninga se odločno zavzema tudi demokratski kongresnik Dennis Kucinich iz Ohia, ki je obrambnemu ministru Robertu Gatesu zagrozil tudi s kazenskim pregonom. Kucinich je v torek sporočil, da od Pentagona zahteva pisna zagotovila, da vojaku ne bodo kršili človekovih pravic. Kucinich je prepričan, da so pri Manningu v Pentagonu kršili 8. amandma k ameriški ustavi, ki prepoveduje okrutno in nenavadno kazen.

Proti Manningu je vloženih 34 točk obtožnice. Med njimi ga bremenijo pomoči sovražniku ZDA zaradi objave dokumentov, zaradi česar mu grozi tudi smrtna kazen. Vojaško tožilstvo sicer zatrjuje, da te kazni ne bodo zahtevali. Manning je zaprt zaradi suma, da je WikiLeaksu predal na tisoče dokumentov ameriške vlade, med njimi 250.000 diplomatskih depeš State Departmenta. Aretirali so ga v prvi polovici lanskega leta.