Bojazen, da samo vladni ukrepi ne bodo zadostovali pri zaščiti občutljivega obmejnega nepremičninskega trga, so še enkrat izrazili tudi v civilnih iniciativah Kras in Za Primorsko.

Minister za pravosodje Aleš Zalar je sicer že večkrat ponovil, da lahko Slovenija brez soglasja Bruslja na učinkovit in nediskriminacijski način zaščiti svoj nepremičninski trg, vendar marsikdo o tem dvomi. Prav tako se Zalar doslej še ni izjasnil, zakaj se klavzule niti ne poskuša uveljaviti. Njegovim besedam, da Slovenija nima osnove za uveljavljanje klavzule, ker se je po letu 2008 zviševanje cen na kraškem območju začelo izrazito ustavljati, zaradi česar danes ni zaznati resne motnje v gospodarstvu, ne verjamejo niti v civilni iniciativi Kras.

Brez klavzule na račun dobrososedskih odnosov?

Predsednik civilne iniciative Robert Rogič namreč meni, da se vlada za zdaj ni odločila za uveljavljanje zaščite prek Bruslja zato, ker si ne želi morebitnih mednarodnih konfliktov, predvsem z Italijo. "Ali se bojijo evropske kritike na ta račun ali pa je v igri obisk predsednika vlade Boruta Pahorja pri italijanskemu kolegu Berlusconiju, ki bo čez dva meseca. Verjetno se želi naš predsednik izogniti neprijetnim vprašanjem italijanskega kolega oziroma tamkajšnje javnosti. Tehtnih razlogov namreč minister Zalar tudi danes ni navedel," je po seji parlamentarnih odborov povedal Rogič in dodal, da bodo v civilnih iniciativah počakali še na naslednjo sejo vlade, "po vsej verjetnosti pa bomo približno 12.000 podpisov pod peticijo za uvedbo zaščitne klavzule odnesli v evropski parlament na urad za peticije".

Na ministrstvu za pravosodje so po drugi strani pojasnili, da bo ustrezen rezultat zaščite mogoče zagotoviti z izvajanjem obstoječih mehanizmov in zaščitnih ukrepov ter z njihovo nadgradnjo - predvsem na področju prostorske in kmetijske politike. Med ključnimi ukrepi naj bi bila tudi pospešitev projekta ustanovitve kraškega regijskega parka, kar je minister Zalar poudaril že prejšnji teden.

MOP: Z regijskim parkom se ne bodo rešila odprta vprašanja

Kaj pravzaprav prinaša ustanovitev regijskega parka? Zakaj naj bi bil to eden ključnih ukrepov pri zaščiti kraških nepremičnin? Na ministrstvu za okolje in prostor so odgovorili sila zanimivo: "Z inštrumentom ustanovitve naravnega parka je ob trenutnem nizkem družbenem upoštevanju varstva narave in zavarovanih območij utopično pričakovati, da se bodo odprta vprašanja s parkom rešila. Z iskanjem rešitev le v naravovarstvenih ukrepih, kot je lahko poenostavljeno razumeti pričakovanja, vezana na ustanovitev in delovanje regijskega parka na tem območju, teh ciljev nikakor ne zagotavljamo."