Sodeč po študiji več kot polovici vrst morskih psov in skatov ter vsaj 12 vrstam kostnic v Sredozemskem morju grozi izumrtje. Zaradi komercialnega lova naj bi bili ogroženi predvsem modroplavuti tun, morski brancin, morska ščuka in kirnja.

Ken Carpenter, koordinator za morske živali pri IUCN, pravi, da strokovnjake najbolj skrbi, kako ohraniti modroplavutega tuna, tako v Sredozemlju kot v vzhodnem Atlantiku. Reproduktivna zmožnost tuna se je namreč močno zmanjšala, predvsem zaradi preobsežnega lova, ki traja že štiri desetletja.

Ribolov na območju urejajo direktive Združenih narodov, Evropske unije in zakonodaje 21 držav, ki mejijo na Sredozemsko morje. Mednarodna komisija za ohranitev atlantskih tunov je novembra lani izglasovala štiriodstotno zmanjšanje ribolovne kvote za modroplavutega tuna.

Okoljevarstvene organizacije s tem niso bile zadovoljne, saj zahtevajo začasno ali popolno prekinitev ribolova te ogrožene ribe. Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo poudarja, da se količina rib v morju stalno zmanjšuje kljub poskusom regulacije ribolova.

IUCN je mednarodna mreža, v katero je vključenih 1000 skupin v 160 državah. Študijo so začeli leta 2007, v njej pa je sodelovalo 25 znanstvenikov, ki se ukvarjajo z živimi bitji v morju.

V študiji tudi priznavajo, da ni dovolj podatkov, da bi popolnoma pravilno ocenili populacijo tretjine rib v Sredozemskem morju. Tako so lahko v to tretjino vključene tudi ogrožene vrste, zaradi česar pozivajo k več raziskavam na tem področju.