Kot je dejal, so bili sicer podatki o črpanju evropskih sredstev v teh treh mesecih, ko je vodila Službo vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) sicer dobri, a so večinoma posledica dela, opravljenega na službi že v letu 2010, pravi Gjerkeš. Po njegovih informacijah pa se je razkorak med izplačili sredstev iz državnega proračuna in povračili iz evropskega v državni proračun v tem času ponovno povečal.

"Mi smo ga do konca leta 2010 znižali pod 200 milijonov, kolikor vem, pa je sedaj trend obrnjen in razkorak ponovno narašča, menda že spet presega 200 milijonov evrov. Zaostanki pri črpanju na ministrstvih se menda ponovno povečujejo," pravi nekdanji minister.

Ena od tistih, ki nosi glavnino zaslug za to, da so povračila evropskih sredstev leta 2010 začela hitreje prihajati v slovenski proračun, je bila Mateja Čepin, direktorica urada za kohezijsko politiko, zoper katero je Duša Trobec Bučan v petek vložila kazensko ovadbo zaradi več sumov kaznivih dejanj. "Mateji Čepin sem zaupal in res me zanima, kaj ji očitajo," se sprašuje Gjerkeš.

Tudi njemu je sicer ministrica Trobec Bučanova očitala nekatere nepravilnosti. Med drugim komisija za preprečevanje korupcije obravnava dejstvo, da v pogodbah, sklenjenih v okviru pomurskega zakona, katerih podpisnik je bil, ni bilo protikorupcijske klavzule, ki jo zahtevajo predpisi.

Gjerkeš sicer še vedno meni, da mora SVLR ostati samostojna vladna služba s svojim ministrom, ki pa bo sposoben to službo voditi in ne bo v treh mesecih podlegel pritiskom.

Za Golobiča Erjavčeva napoved "nobena posebna novica"

Napoved predsednika DeSUS Karla Erjavca se predsedniku Zares Gregorju Golobiču ne zdi "nobena posebna novica". Golobič je pred odgovarjanjem na poslanska vprašanja na redni seji državnega zbora dejal, da je Erjavčev odnos do koalicije že nekaj časa znan. Zato gre po njegovem mnenju "za neko preračunljivo dejanje, ki je bilo načrtovano in ki ga je imel Erjavec očitno v mislih že pred pol leta". Gre za strategijo, ki se ne ozira na nobeno drugo posledico razen na lastno korist, je še dodal.

Če DeSUS izstopi iz koalicije, to po Golobičevem mnenju ne spreminja dejanskega stanja. Je pa treba še počakati, kako bo ravnala poslanska skupina DeSUS, saj da so že prejšnji teden na Erjavčev predlog o glasovanju o zaupnici vladi reagirali z nezadovoljstvom, je spomnil Golobič.

Obenem je poudaril, da se je treba "brez sprenevedanj in izmikanj soočiti z realnostjo", v kateri sta se znašli vlada in politika kot celota. Golobič meni, da so prišli do točke, ko bodo morali v koaliciji Zares poslušati v večji meri kot doslej. Na novinarsko vprašanje, ali je to morda slišati kot napoved, da bi v Zares lahko Pahorja, sploh če gre DeSUS iz koalicije, izsiljevali, je odgovoril "to so vaše domneve".

Glede odstopa ministrice Trobec Bučanove pa je Golobič ocenil, da premier z ničemer ni izzval takšnega ravnanja, čeprav so že dlje časa prihajala opozorila, da se v službi, ki jo je Trobec Bučanova vodila, dogajajo stvari, ki ogrožajo učinkovito črpanje evropskih sredstev. Očitno je bilo tudi nezadovoljstvo znotraj vladne službe veliko, je še ocenil. Po njegovem prepričanju je bila namreč Pahorjeva podpora Trobec Bučanovi "večja kot bi si jo ministrica zaslužila".

Černač meni, da je Slovenija na nek način talka Pahorjeve koalicije

Slovenija je na nek način talka koalicije Boruta Pahorja, je po današnji napovedi predsednika DeSUS Karla Erjavca, da bo stranki predlagal izhod iz koalicije, dejal podpredsednik SDS Zvonko Černač. Spomnil je, da so že pred dvema letoma pozvali k oblikovanju tehnične vlade.

Predsednik vlade Borut Pahor se očitno ne zaveda odgovornosti, ki mu je bila zaupana leta 2008, je za STA dejal Černač.

Na vprašanje, ali meni, da bo DeSUS odšel iz koalicije, Černač odgovarja, da je to predvsem stvar strank vladajoče koalicije. "Ne glede na tako ali drugačno odločitev pa je vlada že nekaj časa neoperativna, z DeSUS ali brez njega," je menil podpredsednik SDS. Po njegovem mnenju vlada namreč ni sposobna uveljaviti potrebnih odločitev, ki jih Slovenija potrebuje.

Spomnil je, da so v SDS že pred dvema letoma predlagali izhod iz takratne "pat pozicije", in sicer z oblikovanjem tehnične vlade. Kljub temu, da je že toliko časa mimo, pa so v SDS prepričani, "da je še vedno čas, da se vladajoča koalicija resno zamisli nad stanjem v državi". Pri odločanju o tem, kakšno pot ubrati, pa mora vlada pred očmi imeti predvsem interese Slovenije, je sklenil poslanec SDS.

V LDS od DeSUS pričakujejo dokončno odločitev

V LDS pričakujejo, da se bo DeSUS končno odločil, ali je v koaliciji ali zunaj nje; potem bo lažje delati, je danes dejala predsednica LDS Katarina Kresal. Po njenih besedah se je sedaj treba usmeriti v sprejemanje pokojninske reforme, če to ne bo uspelo, pa so se v LDS pripravljeni pogovarjati tudi o rekonstrukciji vlade ali predčasnih volitvah.

Biti minister po besedah Kresalove ni lahko, zato tudi ni čudno, če tu in tam kateri odstopi. "Če je pa to razlog za izstop stranke iz koalicije, še posebej, če minister ne zdrži niti tri mesece, je pa drugo vprašanje," je dejala predsednica LDS in notranja ministrica.

Jelinčič: Trobec Bučanova je začela motiti vlado in je morala oditi

Ministrica za lokalno samoupravo Duša Trobec Bučan je odstopila, ker je hotela počistiti z navlako, ki se je v dolgem času nabrala na ministrstvu, je za STA dejal predsednik SNS Zmago Jelinčič. To vladi po njegovih besedah očitno ni bilo v interesu, zato je morala oditi. Jelinčič sklepa, da bo v koalicijske vrste po izstopu DeSUS vstopila SLS.

Po besedah Jelinčiča je Trobec Bučanova odstopila zato, ker "se je zadeve lotila preveč resno". "Hotela je počistiti "vso navlako in vso svinjarijo, ki se je nabrala na njenem ministrstvu v tem dolgem času: hotela je počistiti tako s slabimi ljudskimi resursi kot tudi z birokratsko in papirno navlako," pravi.

Kot je dejal, pa to vladi očitno ni bilo v interesu. "Ko so jo postavili na to mesto, so bili prepričani, da bo samo sedela in nič delala. Zdaj pa jih je začela motiti in je morala oditi," je pojasnil.

Žerjav: SLS ne bo vstopila v koalicijo

Predsednik SLS Radovan Žerjav je v današnjem sporočilu za javnost izrazil zaskrbljenost zaradi odstopa ministrice Duše Trobec Bučan in napovedanega odhoda stranke DeSUS iz vladne koalicije, hkrati pa je tudi odločno zavrnil navedbe, da naj bi se SLS dogovarjala o vstopu v aktualno vladno koalicijo.

Če ministrica res ni mogla opravljati svojega dela v skladu s prisego, potem Žerjav pričakuje, da bo pojasnila, kaj natanko v vladni službi ne deluje. Očitno se je od prejšnjega vladnega mandata moralo marsikaj poslabšati, meni predsednik SLS, "saj je Ivan Žagar štiri leta brez težav dokazljivo uspešno črpal evropska sredstva".

Žerjav je ob napovedanem izstopu stranke DeSUS iz koalicije spomnil, da ta stranka "vsak mesec enkrat do dvakrat napove svoj izstop iz aktualne vlade, kar pač ni resna drža odgovorne stranke". Sicer pa bi bilo po mnenju predsednika SLS "najbolje, da bi kar vse stranke izstopile iz tega cirkusa, ki mu komajda sploh še lahko rečemo vladna koalicija".

Predsednik SLS Radovan Žerjav se je odzval tudi na trditve o pogovorih stranke, ki jo vodi, o vstopu v aktualno vladno koalicijo, kar je odločno zavrnil. "Slovenska ljudska stranka ne bo vstopila v aktualno vladno koalicijo in bo do konca tokratnega mandata delovala v opoziciji," je pojasnil v sporočilu za javnost.

Potrč: Morebiten izstop DeSUS z vidika koalicije neodgovoren

Ravnanje predsednika DeSUS Karla Erjavca je "iz njihovega vidika mogoče razumljivo, z vidika koalicije pa neodgovorno", ocenjuje poslanec SD Miran Potrč, ki sicer še ne ve, kako se bodo v DeSUS odločili, meni pa, da bi se bilo neodgovorno umakniti sedaj, ko bi bil čas, da bi skupili skupaj in do konca mandata opravili posel. Vendar pa "vsak ravna, kot ve, da njemu najbolj odgovarja".

Tudi argumentov za odstop ministrice za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Duše Trobec Bučan poslanec SD ne pozna, razen tistih, ki so jih objavili mediji. Sicer pa meni, da se mora tisti, ki pride na ministrstvo, zavedati razmer, in mora vedeti, pod kakšnimi pogoji lahko dela ali ne, "ne pa da po treh mesecih odstopi". Takšna ravnanja po njegovih besedah ne kažejo na zrel odnos in na odgovornost do nalog, ki jih je nekdo sprejel.

Erjavec: Okoliščine so zrele za odločitev o odhodu, novega ministrskega kandidata ne mislimo predlagati