Adrii naj bi grozilo za skupaj okoli pol milijona odškodninskih zahtevkov, kamor so všteti razlike med plačami, regres in socialni prispevki. Večina naj bi sicer želela predvsem zaposlitev za nedoločen čas. "Izsiljevati se ne bomo pustili," odgovarja prvi mož Adrie Airways Klemen Boštjančič. Sam sicer ni seznanjen s tem, da bi bila tožba že vložena.

Če je vodstvo Adrie marca še pred vložitvijo tožbe pristalo na zaposlitev vseh stevardov in stevardes, ki so se družbi pridružili v istem letu kot tožeči, je zdaj stališče zaostrilo. Vse, ki so se odločili za tožbo, so po naših informacijah za mesec dni poslali domov, vrniti pa so morali tudi uniforme. Z mesečno prekinitvijo dela naj bi skušala Adria zagovarjati stališče, da jih dejansko ne potrebuje oziroma da niso vključeni v organiziran delovni proces, kar je po zakonu o delovnih razmerjih definicija delovnega razmerja. Poleg tega naj bi v obdobju meseca dni po prekinitvi dela zapadla tudi možnost za tožbo. A "študentje", ki so lahko dopust koristili le po predhodnem soglasju delodajalca, ki so morali izostanek opravičiti z dokazilom zdravnika ali fakultete, se z navedenim ne strinjajo.

Vodstvo Adrie želi v luči zagotavljanja pogojev za preživetje družbe sicer znižati stroške dela. Te povišujejo predvsem razni dodatki in privilegiji zaposlenih, ki večinoma izhajajo še iz bivše skupne države, oklestili pa naj bi jih z novo kolektivno pogodbo, predlog katere pa je sindikat kabinskega osebja že zavrnil.

katja.svensek@dnevnik.si