S tem je tudi izboljšal prejšnji rekord tega tekmovanja, ki ga je imel Maročan Mohamed El Hachimi s 60:53.

Gebrselassie je tokrat nastopil prvič po nenadni novembrski odločitvi o koncu kariere, ki jo je sprejel na maratonu v New Yorku, a jo nato že po nekaj dneh spremenil. Nameraval se je udeležiti že maratona v Tokiu, a ga je nazadnje izpustil zaradi poškodbe kolena. V bližnji prihodnosti se bo maja udeležil še polmaratona v Birminghamu, nato pa se bo odločil, na katerih maratonih bo nastopil v tej sezoni.

Z dunajsko zmago si je podaril tudi svojevrstno darilo za 38. rojstni dan, ki ga bo praznoval v ponedeljek. "Kaj bi si lahko še zaželel. Kot da imam že danes rojstni dan. Za današnjo tekmo sem bil odlično pripravljen, za maraton pa še nisem v pravi formi," je po zmagi dejal Gebrselassie.

Na maratonski preizkušnji v avstrijski prestolnici je zmagal 22-letni Kenijec John Kiprotich s časom 2:08:29, postal pa je najmlajši zmagovalec dunajskega maratona. Za njim sta v cilj pritekla rojaka Patrick Ivuti (2:08:41) in Evans Kiplagan (2:09:22). Pri ženskah je slavila Etiopijka Fate Tola (2:26:21).

Kenijci rekordno v Londonu

Na maratonu v Londonu so bili danes najboljši Kenijci. Pri moških je zmagal Emmanuel Mutai z novim rekordom tega tekmovanja 2:04,40, kar je četrti najboljši dosežek vseh časov na maratonih. Pri ženskah je njegova rojakinja Mary Keitany zmagala že na prvem maratonu v karieri (2:19:19).

Mutai je tekmecem pobegnil na polovici maratona, do konca pa si je pritekel več kot minuto prednosti. Izboljšal je tudi prejšnji rekord londonskega maratona, ki ga je imel Sammy Wanjiru z 2:05:10.

"Uresničile so se mi sanje. Želim si zmagovati, čas pri tem ni tako pomemben. A vseeno sem vesel, da sem ob zmagi popravil še svoj osebni rekord," je dejal zmagovalec, ki je prvič slavil v Londonu in za zmago in rekord dobil 55.000 dolarjev. Za njim sta ostala rojaka, trikratni zmagovalec Martin Lel (2:05:45), ki je šele tik pred ciljem pred Buckinghamsko palačo ugnal Patricka Makauja (2:05:45).

Keitanyjeva je prav tako narekovala oster ritem, saj je tudi druga Rusinja Lilija Šobukova z 2:20:15 popravila osebni rekord, tretja je bila rojakinja zmagovalke Edna Kiplagat (2:20:46).