Tisti ljubitelji formule 1, ki so se po uvodnih dveh dirkah sezone bali, da tekmovanje postaja domače prvenstvo svetovnega prvaka, so si oddahnili. Resda Nemec tudi tokrat ni bila daleč od zmage, a po tretji dirki v sezoni ga je na vrhu stopničk prvič zamenjal nekdo drug.

Kitajska dirka je postregla z zanimivim dogajanjem in odločilnim prehitevanjem nekaj krogov pred koncem. Za poznejšega zmagovalca pa se je drama začela že pred startom, saj so odkrili, da na njegovem dirkalniku pušča gorivo. Mehaniki so v bitki s časom, preden se boksi zaprejo - v tem primeru Hamilton ne bi mogel startati -, zasilno popravili napako, nato pa delali na dirkalniku še na startni črti. Za nekdanjega svetovnega prvaka pa se je nato vse skupaj končalo srečno.

O zmagi je na koncu odločala tudi taktika obeh ekip. Pri McLarnu so se odločili za tri postanke, pri Red Bullu za dva. Po svojem zadnjem v 44. krogu je bil Hamilton še četrti, nato pa je prehitel Nemca Nica Rosberga in Brazilca Felipeja Masso, tako da je pred njim ostal le še Vettel. Takrat je imel Britanec na voljo precej bolje ohranjene pnevmatike, s sekundo hitrejšo vožnjo na krog je tekmeca hitro ujel in ga po nekaj poskusih, ko se je Vettel še ubranil, pet krogov pred koncem tudi prehitel.

"Za mano je ena najboljših dirk v karieri. Presrečen sem, da mi je uspelo zmagati. Dolgo časa je minilo od zadnje zmage. Velika zahvala gre tudi ekipi, niti za trenutek nisem podvomil, da jim bo uspelo odpraviti težave," je po dirki dejal zmagovalec. Prvi dvoboj v boksih je sicer še dobil Vettel, ki se je v vodstvo vrnil po 41. krogu in ga moral prepustiti šele tik pred koncem dirke. "Nisem preveč razočaran. Morda bi se morali prilagoditi s številom postankov. Na koncu me je Hamilton brez težav ujel in ni imelo smisla vztrajati v boju za prvo mesto," je pojasnil Vettel.

Svetovni prvak je dirko sicer začel s prvega startnega mesta, ki pa ga je izgubil že po nekaj zavojih, ko sta ga prehitela McLarna. Nemec se je vrnil na prvo mesto po prvih postankih, potem ko je prišlo do zanimivega dogodka, saj je Britanec Jenson Button pomotoma najprej zapeljal k mehanikom Red Bulla, nato pa opazil napako in se z dirkalnikom premaknil 20 metrov naprej. A pri tem izgubil nekaj sekund in tudi vodstvo.

Vettel je imel spet precej tehničnih težav. Tako kot na prvih dveh dirkah je bil zelo nezanesljiv sistem Kers za dodatno energijo, ki jo ima na voljo dirkalnik, za nameček pa so imeli pri Red Bullu še težave z radijskimi zvezami. Kljub temu so lahko v avstrijski ekipi zadovoljni, še posebej, ker je moštveni uspeh dopolnil Webber. Avstralca je marsikdo po le 18. mestu v kvalifikacijah že odpisal, toda vztrajno se je prebijal proti vrhu in na koncu pripel celo na stopničke.

Pod njimi so ostali drugi McLarnov dirkač Button, Mercedesov Rosberg in tokrat najboljši Ferrarijev Massa. Vsi so bili sicer v različnih obdobjih dirke vsaj za nekaj krogov tudi v vodstvu, na koncu pa so se morali zadovoljiti z manj prestižnimi. Manj zadovoljna sta bila drugi Ferrarijev voznik Španec Fernando Alonso na sedmem ter veteran v Mercedesovi ekipi Nemec Michael Schumacher na osmem mestu, kamor je prišel po šele 14. času kvalifikacij, do točk pa sta privozila še Rus Vitalij Petrov in Japonec Kamui Kobajaši.

Po treh dirkah je na vrhu SP ostal Vettel, ki ima 68 točk, Hamilton je s 47 zdaj drugi, Button pa jih ima na tretjem mestu 38. Tik za njim je s 37 Webber. Sezona se bo nadaljevala 8. maja s prvo evropsko dirko v Carigradu.