"V Londonu želim leta 2012 osvojiti olimpijsko zlato odličje," je komentar 37-letnega tekača iz Etiopije na spletni strani dunajskega maratona, ki bo v nedeljo in na katerem bo nastopil tudi Etiopijec.

Na novinarski konferenci pred maratonom pa je pojasnil, kaj je pripeljalo do tega, da je preklical napoved o športni upokojitvi: "Ko sem se vrnil domov, so ljudje na ulici za mano vpili: 'Ej, kaj se je zgodilo? To, kako si prenehal, je narobe.' Če treniraš, če greš na tekmo, ljudje pričakujejo, da boš zmagal. Ljudje pričakujejo še nekaj posebnega od Haileja."

Specialist za maratone pa se bo moral pred odhodom v London najprej prebiti skozi domače kvalifikacije, ki jih glede na obilico izvrstnih maratoncev v tej afriški državi ne kaže jemati zlahka. "To ni mačji kašelj, kvalificirati se doma v Etiopiji. Trije najhitrejši tekači bodo dobili vozovnico za olimpijske igre. Torej moram biti v tej skupini."

Vedno nasmejani Etiopijec je doslej olimpijski zlati medalji osvojil v teku na 10 kilometrov na olimpijskih igrah v letih 1996 in 2000, zlate medalje pa ima v tej disciplini tudi s štirih svetovnih prvenstev. Na berlinskem maratonu je leta 2008 vpisal svetovni rekord. Čas dve uri, tri minute in 59 sekund do zdaj še nihče ni izboljšal. Novembra lani si je na maratonu v New Yorku poškodoval koleno, kar je tudi sprožilo razmislek o tekmovalnem slovesu, letos pa je moral zaradi podobnih težav s kolenom izpustiti tokijski maraton.