315,2 milijona evrov je kazen, ki jo je v ponedeljek evropska komisija naložila proizvajalcema skoraj vsega, kar človeka spremlja od rojstva do smrti – od plenic do mrtvaških vreč. Unilever in Procter&Gamble naj bi se namreč dogovarjala o cenah pralnih praškov. Pa ne le ta dva. Zraven je bil tudi Henkel, ki pa je takoj ob začetku preiskave skesano priznal poskuse dogovarjanja na trgih Belgije, Francije, Nemčije, Grčije, Italije, Portugalske, Španije in Nizozemske in si tako prislužil 100-odstotni popust. Procter, ki bo plačal večji delež – 211 milijonov evrov – kazni, pa se zaradi tega tudi ne bo preveč sekiral. Kazen dosega komaj 0,002 odstotka lanskih prihodkov te multinacionalke.

37,88-odstotna je bila najvišja podpora zakonu o malem delu, ki so jo na nedeljskem referendumu pri poletnih 21 stopinjah Celzija izkazali volilci tiste volilne enote, ki so po zagotovilih opozicije najprej volili napačno koalicijo, nato pa še napačnega župana. Najbolj zagrizene nasprotnike pa je zakon našel v najstarejšem slovenskem mestu, ker so pri 19 stopinjah Celzija nasprotniki zbrali zavidljivih 88,5 odstotka glasov.

1,39 milijona potnikov se je lani sprehodilo skozi ljubljansko letališče, kar je 3,2 odstotka manj kot predlani, od tega jih je Adria Airways prepeljala 1,1 milijona oziroma 77,7 odstotka. Delež Adrijinih potnikov se je glede na predlani povečal za 1,6 odstotne točke, kar pomeni, da je konkurenca letalskih prevoznikov na brniškem letališču vse bolj švoh. Samo za primerjavo – bratislavsko letališče je lani odpravilo 1,66 milijona potnikov, pri čemer se je moralo soočiti s propadom svojega največjega odjemalca Sky Europe Slovakia.

3.925 evrov bodo od plače rubili poslancu Janezu Janši, če bo obveljal sklep tolminskega sodišča o izvršbi. Janši, ki se te dni mudi na nadzorovanju volitev v Nigeriji, je sodišče zaradi navedb o agenciji Ninamedia v časopisu Večer naložilo, da mora njenemu lastniku Nikoli Damjaniću plačati odškodnino in stroške postopka.

446 kilometrov reke Kolorado v Velikem kanjonu namerava maja preplavati Martin Strel. Smrtne brzice, izjemno hladna voda, ostre skale, nepredvidljivi slapovi so samo nekatere izmed težav, ki jih junak Donave, Mississippija in Amazonke vidi na svoji poti.