Dragan Živadinov je v sredo prišel v Naskov dvorec na produkcijski sestanek na temo sofinanciranja svojega opernega projekta Zvezdno mesto, ki naj bi ga premierno izvedel prihodnje leto v Mariboru v okviru EPK.

Čander je včeraj povedal, da je Živadinov na sestanku izgubil živce, ker so mu kot koprodukcijski vložek ponudili največ 100.000 evrov, medtem ko je sam zahteval mnogo višji znesek. "Prijavil je zelo drag projekt, ki pa ga ne moremo podpreti v tako velikem deležu. Za nas bi bilo kaj takega povsem iracionalno," je dejal Čander.

Po njegovih besedah mu je Živadinov grozil in zalučal stol po pisarni, do fizičnega stika pa ni prišlo. Ko jim ga je uspelo pomiriti, mu je Čander sporočil, da ga ne bo uvrstil v program EPK, Živadinov pa naj bi privolil v odstop od sodelovanja. "Sporazumno smo se razšli, mi pa smo privarčevali 100.000 evrov," je pripomnil Čander in dodal, da vsem apetitom zaradi pomanjkanja sredstev ne morejo zadostiti.

Živadinov je prav tako zavrnil poročanje medijev, da naj bi fizično obračunal s Čandrom. "Sem mu grozil, a grozil z umetnostjo, direktno v glavo, a fizičnega kontakta ni bilo," je dejal v današnjem pogovoru z STA.

Priznal je, da je reagiral impulzivno, a za to naj bi bil kriv Čander, ker si za sestanek ni vzel časa in ker "je prišel tja že s predpostavko, da tega projekta ne bo in da se bo denar usmeril drugam".

Ponujeni denar naj bi bil drugotnega pomena, čeprav se mu zdijo vsote, ki so mu jih za opero ponudili v zavodu Maribor 2012, smešne. Lani so mu za ta projekt namenili 4000 evrov, letos 30.000 in prihodnje leto 60.000. Čander kot strokovnjak bi se po besedah Živadinova moral zavedati, da kakovostne operne predstave stanejo mnogo več. "Rekli bi, da ni denarja, ne pa mi podtikali, da zahtevam nerazumne vsote," je ogorčen režiser, ki pri EPK ne želi več sodelovati.

Opera Zvezdno mesto nastaja štiri leta ter povezuje kozmonavtiko in umetnost. "Projekt bomo naredili. A ne v evropski prestolnici kulture Maribor!" je zatrdil Živadinov.