Premier je znova opozoril, da je pokojninska reforma neizogibna in da jo je, tako kot vse države območja evra, Slovenija zavezana sprejeti. "Če je ne bomo izvedli zdaj, bo kmalu potrebna nova, ki utegne prinesti manj ugodne rešitve in jo bo še teže sprejeti," je dejal Pahor. Zavrnitev reforme bi po njegovi oceni lahko pomenila signal finančnim trgom, da postaja Slovenija reformno nesposobna država, s tem pa bi postal denar dražji in teže dosegljiv. Posledica bodo tudi ostri varčevalni ukrepi, ki bi vplivali na standard ljudi, je opozoril Pahor. Ob tem je povedal, da je evropsko komisijo in evropski svet obvestil, da je slovenska politika storila vse, kar je v njeni moči, da pa pravna ureditev v Sloveniji dopušča referendum tudi o fiskalnih zadevah in da se lahko zgodi, da reforma ne bo uspela.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je Pahorjev poziv k razumu zavrnil. "Po razumu bi moral vprašati vlado, saj prav pri njej razuma že dolgo ni. To, kar delajo oni, je neumno. Vedo, da bodo na referendumu izgubili, vedo, da bo referendum stal dodatne 4 milijone evrov, pa nadaljujejo neproduktivno držo in kazanje mišic," je dejal Semolič.

Po njegovih besedah je edina možnost, da državni zbor razveljavi novi pokojninski zakon in da se začnejo nova pogajanja na novih osnovah. Vendar je to glede na Pahorjevo retoriko znanstvena fantastika, je ocenil Semolič in zagotovil, da bodo podpise vložili 21. aprila.