Na Telekomu prav tako menijo, da je enako nizka tudi verjetnost, da bodo upnikom s potrditvijo prisilne poravnave, ki jo predlaga T-2, zagotovljeni ugodnejši pogoji plačila njihovih terjatev, kot če bi nad mariborsko družbo v pretežno cerkveni lasti sprožili stečajni postopek.

Prepričani v svoje trditve, ki so jih podkrepili s pri njih naročeno analizo pooblaščenega ocenjevalca vrednosti podjetij Deana Mikoliča (P&S Capital), na Telekomu Slovenije sodišču predlagajo, da zoper T-2 ustavi postopek prisilne poravnave in izda sklep o začetku stečajnega postopka.

Vodstvo družbe T-2 je v ločenem sporočilu za javnost zapisalo, da je poteza Telekoma "pričakovana poteza upnika, ki je hkrati tudi močan konkurent". Dodajajo, da je Telekom že lani v zvezi z njihovim podjetjem zahteval začetek stečajnega postopka.

V T-2 bodo sicer natančno proučili vsebino ugovora in sodišču v roku posredovali podrobno in natančno utemeljeno zavrnitev navedb. Že ob hitrem pregledu pa "ugotavljajo, da njihovi scenariji rasti temeljijo na izjemno pesimističnih ocenah, saj v nekaterih segmentih že danes dosegamo njihove ocenjene letne rasti".

Mariborsko podjetje v večinski lasti Zvon Ena Holdinga, ki je predzadnji dan leta 2010 na mariborsko sodišče vložilo predlog za začetek prisilne poravnave, je svojim upnikom ponudilo 34,6-odstotno poplačilo terjatev v naslednjih osmih letih. Skupni znesek nezavarovanih terjatev znaša več kot 192 milijonov evrov.

Vodstvo T-2 je sicer predlog za prisilno poravnavo vložilo le nekaj dni preden bi moralo mariborsko sodišče že odločati o zahtevi Telekoma Slovenije za uvedbo stečaja. Slednjemu naj bi bilo mariborsko podjetje, od katerega je odvisna tudi finančna usoda mariborske nadškofije, dolžno že več kot 14,5 milijona evrov.

Telekom bo nadaljeval pravni boj glede odločbe UVK iz leta 1997

Družba Telekom Slovenije se je odločila, da bo izpodbijala sodbo Višjega sodišča v Ljubljani, s katero je to zavrnilo pritožbo Telekoma proti sodbi okrožnega sodišča, ki je potrdila odločbo Urada RS za varstvo konkurence (UVK) iz leta 1997 o Telekomovi zlorabi prevladujočega položaja z neupravičeno diskriminacijo ponudnikov interneta.

"Pritožbeno sodbo bomo izpodbijali v revizijskem postopku," so danes za STA povedali v največjem slovenskem telekomunikacijskem operaterju, ki je v večinski državni lasti. Postopek bo tekel na vrhovnem sodišču.

Urad je v omenjeni odločbi ugotavljal, da je Telekom uporabo posebne, cenejše številke za ponujanje dostopa do interneta omogočil samo svoji hčerinski družbi Siol in nekomercialni Akademski in raziskovalni mreži Slovenije (Arnes), medtem ko je zavrnil zahtevo komercialnih ponudnikov interneta K2.net in Quantum. S tem je Telekom zlorabil prevladujoč položaj.

Direktor Quantuma Lojze Zadravec je danes za STA pojasnil, da se bodo o nadaljnjih korakih v zvezi s tem primerom odločili predvidoma v začetku maja.