Ministrstvo za zdravje je povečano sevanje izmerilo v enajstih vrstah zelenjave iz prefekture Fukušima in ribah, ki so jih ulovili v vodah, v katere so se izlile radioaktivne snovi.

Upravitelj jedrske elektrarne v Fukušimi Tepco je medtem sporočil, da so nekatere izrabljene gorivne palice iz četrtega reaktorja nuklearke poškodovane, vendar pa naj bi bile v stabilnem stanju.

Delavci v nuklearki sicer nadaljujejo s prečrpavanjem visoko radioaktivne vode iz kletnih prostorov reaktorjev 1, 2 in 3 v bližnji zadrževalnik. Gre za okoli 60.000 ton vode, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Carina na ruskem Daljnem vzhodu pa je danes ustavila uvoz 50 rabljenih vozil iz Japonske, ker so na njih izmerili šestkrat višje sevanje od dovoljenih vrednosti. Na avtomobilih so zaznali sledove radioaktivnih izotopov cezija 127 in urana 238.

Radioaktivni avtomobili so v pristanišče v Vladivostoku začeli prihajati pred desetimi dnevi, a se vladni urad za varstvo potrošnikov še ni odločil, kaj naj naredijo z njimi.

Predstavnik ruske carine Roman Famin je opozoril, da bo pristanišče kmalu polno radioaktivnih vozil, če urad ne bo hitro sprejel odločitve. V pristanišče v Vladivostoku sicer vsak dan prispe okoli 300 avtomobilov iz tujine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.