Po neuradnih informacijah naj bi ugotovitve medresorske delovne skupine pritrdile navedbam civilnih iniciativ Kras in Za Primorsko, ki že dalj časa opozarjata, da so se nepremičnine na Krasu po vstopu Slovenije v EU bistveno bolj dražile kot drugod po Sloveniji.

"Vse naše sume o cenah nepremičnin, o trendu padanja cen zaradi recesije in drugih anomalijah, ki se dogajajo na območju Krasa, je poročilo medresorske delovne skupine potrdilo. Minister za pravosodje Aleš Zalar je celo dejal, da nam je hvaležen, ker smo dali pobudo o uveljavitvi zaščitne klavzule, saj je država prvič vzpostavila enotno evidenco in pregled nad enotnim trgom," je po včerajšnjem sestanku s predstavniki vlade povedal predsednik civilne iniciative Kras Robert Rogič.

Čeprav vlada na današnji seji po vsej verjetnosti ne bo prižgala zelene luči za začetek postopka za uveljavitev zaščitne klavzule - temu naj bi se odrekla po posvetu z Brusljem - so v civilnih iniciativah zadovoljni, saj je bil, kot je dejal Rogič, njihov glavni cilj vzpostavitev krajinskega parka na celotnem kraškem območju. Ta bo po njegovem prepričanju trajno nadzoroval trg kraških nepremičnin.

"Predsednik vlade nam je obljubil, da bo vlada že na današnji seji sprejela celo vrsto ukrepov, katerim bo po hitrem postopku sledila sprememba zakonodaje. Četudi bi prišlo do uveljavitve zaščitne klavzule, bi bil to le začasen ukrep. Smo pa zaščitno klavzulo ves čas poudarjali zato, da se določi čim krajši časovni okvir za ureditev situacije na terenu, kar nam je zdaj, kot kaže, tudi uspelo. Ideja o ustanovitvi regijskega parka je namreč stara že več kot deset let," je Rogič pojasnil, zakaj so se čez noč "odrekli" uveljavljanju zaščitne klavzule.