Katere so bile glavne točke strokovnega sveta alpskih disciplin?

Usmerili smo se v naslednje triletno obdobje olimpijskega ciklusa in bili soglasni, da moramo dati poudarek na mlade tekmovalce. V Sloveniji imamo precej fantov in deklet, ki na tekmah evropskega pokala dosegajo dobre rezultate. Strinjali smo se, da morajo mladi tekmovalci vztrajati pri vseh štirih disciplinah, da bodo imeli čim širšo alpsko smučarsko bazo, ko se bodo nekoč priključili ekipi svetovnega pokala. Govorili smo o tem, da smo precej na udaru, tako medijskem kot strokovnem. Veliko je bilo tudi pripomb okrog komunikacije znotraj ekip, vključno z ekipo Tino Maze in hitrimi disciplinami.

Ste na strokovni svet povabili trenerje, da predstavijo svoj program?

Smo. Preden so se predstavili, sva se z njimi pogovarjala predvsem Jure Košir in jaz, zdaj pa je o njihovem programu odločal strokovni svet. Naj najprej povem, da smo si pri moških želeli v reprezentanco pripeljati strokovnjaka, ki bo odločno posegel v sivino. Tega cilja nismo dosegli. Imeli smo konkretne pogovore s trojico, a so se vsi odpovedali sodelovanju zaradi prenizkih razpoložljivih finančnih sredstev.

Ste lahko konkretnejši, za katero trojico gre?

S Finske smo želeli nazaj v slovensko alpsko smučanje pripeljati Janeza Slivnika, pogovarjali pa smo se še s Petrom Penom, Juretom Hafnerjem za ženski del reprezentance, v igri pa je bil tudi ameriški trener, katerega imena se trenutno ne spomnim. A smo se odločili, da bi bil Američan ta trenutek neustrezen, saj je pomembna stvar poznavanje logistike. Tako nam ni preostalo drugega, kot da se ozremo po domačem strokovnjaku.

In ta je?

Strokovni svet se je strinjal, da imamo mlado moško tehnično ekipo skupaj z Mitjo Valenčičem. Vodili jo bodo Roman Rozman, Mitja Kunc, ki je do zdaj deloval v reprezentanci C, in Rok Toplar. Ker bo v ekipi tudi Mitja Valenčič, bomo priključili še enega trenerja, ki bo znotraj ekipe delal tudi z njim. Kdo bo ta človek, ta trenutek še ne vem, lahko pa povem, da je bil do zadnjega v igri Rasto Ažnoh, a je tudi on odklonil sodelovanje zaradi premajhnih finančnih zmožnosti. Ekipa za hitre disciplina bo podobna lanski in jo bo še naprej vodil Burkhard Schaffer. Razlika bo le v tem, da se iz moške ekipe za hitre discipline na lastno željo seli v žensko reprezentanco A za hitre discipline Andrej Možina. Tehnični del ženske reprezentance A, ki bo štela šest imen, pa bo vodil Jernej Koblar. Cilj ženske reprezentance bo, da se uveljavi v evropskem pokalu, kjer naj bi si smučarke priborile nazaj izgubljene deleže v svetovnem pokalu.

Ste lahko konkretnejši z imeni?

O imenih smučarjev in smučark ne bi govoril. Več bo znanega po zasedanju alpskega odbora. Lahko pa povem, da smo sprejeli sklep, da bodo morali vsi reprezentanti, ki bodo na spisku, prispevati finančna sredstva.

Niste omenili Bernarda Vajdiča in Aleša Gorze. Kaj se bo zgodilo z njima?

Ti dve imeni nista predvideni v tekmovalni ekipi. Lahko se bosta dokazala na tekmah nižjega ranga in se uvrstila v reprezentanco. V pripravljalnem obdobju pa se bosta morala pripravljati v lastni režiji.

Kako poteka sodelovanje z ekipo Tine Maze?

Zadnja informacija je, da se predsednik in ekipa dogovarjajo o višini podpore za prihodnjo sezono. Moja naloga znotraj tega je, da skušam ekipo Tine Maze čim bolj povezati s slovensko reprezentanco. Hkrati pa se moramo zavedati, da ima Tina Maze cilj zmagati v skupnem seštevku svetovnega pokala in takšnemu projektu lahko vsi skupaj le zaploskamo. Za zdaj lahko rečem, da z ekipo Tino Maze sodelujem dobro, z Andreo Massijem pa sva dogovorjena, da mu bom pomagal pri stvareh, pri katerih bo najbolj potreboval pomoč.