Kot je razvidno iz današnje objave na Ajpesu, je cenitev družbe opravil pooblaščeni ocenjevalec, slovenska družba BDO Svetovanje, v sodelovanju z brazilskima družbama BDO Consultores in BDO Auditores. Slednja je tudi revidirala računovodske izkaze družbe v Braziliji.

Sodišče je izklicno ceno določilo na podlagi predloga upravitelja, ki je izhajal iz cenitvenega elaborata omenjenih ocenjevalcev iz septembra lani in dejstva, da je v obdobju od dneva cenitve do dneva predloga za prodajo prišlo do razlike v vrednosti družbe, zato je na podlagi povratnih informacij oblikoval izklicno ceno, ki je višja od ocenjene vrednosti, še vedno pa v okviru poštene tržne vrednosti.

Sodišče je določilo varščino v znesku, ki je enaka petim odstotkom izklicne cene in znaša 242.500 evrov.

Kot je že pred dnevi pisal časnik Dnevnik, naj bi Prevent Global s sredstvi iz naslova prodaje brazilske hčerinske družbe poplačal prednostne upnike (zaposlene in Durs). Za nakup brazilske družbe naj bi se po navedbah časnika zanimal Nijaz Hastor, ki je s skupino povezanih oseb 45-odstotni (drugi največji) lastnik Prevent Globala.

Stečaj Prevent Globala je stekel 9. avgusta lani. Stečajni upravitelj Boris Kastivnik je, kot je razvidno iz osnovnega seznama preizkušenih terjatev, priznal za nekaj več kot 62 milijonov evrov terjatev upnikov, ki so sicer skupno prijavili za dobrih 69,9 milijona evrov terjatev. Razliko terjatev v višini 7,8 milijona evrov pa Kastivnik prereka.