Po Schlesingerjevem mnenju je morilec na Long Islandu serijski, pomagala pa naj bi mu še ena oseba, čeprav je to pri tovrstnih zločincih zelo redko. "Vidimo vzorec spolne vzburjenosti. To so spolni umori – uboj, nadzor, dominacija so erotizirani. Serijski morilci mešajo spolnost in agresijo, zato je slednja tudi spolno vzburljiva," je razložil.

"Spolne zločine je težko razumeti. Motiv je drugačen. Njegova motivacija je spolna – ubija ljudi, ki jih ne pozna, zato javnost to zelo težko razume," je še dodal. Prostitutke so "lahka tarča" tovrstnih serijskih morilcev, saj so spolne usluge njihova služba, zato se vabilu v avto ne odrečejo.

Na vprašanje, ali je mogoče, da je serijski morilec z Long Islanda res poklical sestro ene izmed žrtev, je Schlesinger odgovoril: "Ti zločinci so sadistični. Ko drugim povzročajo bolečino, jih to spolno vzburja. In to je sadizem: popolna dominacija in kontrola nad drugimi."

Glede načina, kako serijske morilce gleda javnost, pa je Schlesinger odgovoril: "Javnost si pogosto želi, da so serijski morilci zlobni genijalci. Da imajo visok IQ, da govorijo vsaj pet jezikov, so preizkuševalci vin in bralci dobre literature – tako kot je bil Hanibal Lecter. To pa je daleč od resnice. Dejstvo je, da ko so policisti potrebovali 30 let, da so ujeli Garyja Ridgwayja, znanega kot morilca Zelene reke, - ki je veljal za mojstra prevar in preoblek – so ugotovili, da ima IQ 83 in da je na tovornjake risal grafite."

"Ko je serijski morilec končno ujet, je pogosto podpovprečen v vseh pogledih. Zato je razlika med mitom in resničnostjo serijskih morilcev ogromna," je še dodal.