"Kar zadeva športne prireditve, si nedvomno želimo novega rekorda maratona. Zato bomo pripeljali nekaj tujcev, glavno vlogo pa naj bi igrali kenijski atleti. Kar zadeva množičnost, pričakujemo, da se bo tretjo majsko soboto pri nas zbralo več kot 4000 tekačev, aktivnih udeležencev pa naj bi bilo 8000," je napovedal predsednik organizacijskega odbora Boštjan Gerlec in dodal: "V tem letu smo naredili veliko pri posodobitvi spletne strani. Prijave bomo zbirali do 16. maja."

"Naj najprej poudarim, da je bilo lani v Sloveniji okrog 500 rekreativnih prireditev, na katerih je sodelovalo med 130 in 140.000 tekačev. To govori o tem, da smo Slovenci tekaški narod. Maratonu dajemo velik poudarek in smo veseli, da se to kaže tudi pri rezultatih. Preteklo soboto sta dva slovenska maratonca dosegla normo za nastop na svetovnem prvenstvu v Daeguju," je povedal direktor Atletske zveze Slovenije Boris Mikuž. "Atletska zveza Slovenije nameni maratoncem okrog 25.000 evrov na leto. V tem znesku ne pogojujemo nastopov v Radencih ali Ljubljani. Zahtevamo le udeležbo na državnem prvenstvu, lahko pa se odločijo tudi za državno prvenstvo na stezi. Morda bomo v prihodnosti razmišljali drugače, a za zdaj si prizadevamo, da bi dali maratonski stroki odprte roke pri izbiri tekem. Poleg tega ne moremo pričakovati, da bo maratonec nastopil na dveh tekmah v kratkem času," je še pojasnil Mikuž.

Na vprašanje, ali organizatorji razmišljajo o tem, da bi speljali prireditev z 42-kilometrskim krogom, je direktor marketinga Gorazd Gider odgovoril: "V preteklosti smo že imeli en maratonski krog, a se pri tem pokažejo številne težave. Tako organizacijske kot športne, saj tekači pravijo, da jim dolge ravnine vzamejo preveč energije. Tudi gledalcev se ne zbere toliko kot na 21-kilometrskem krogu. Morda bomo v prihodnosti kdaj razmišljali tudi o takšnem scenariju, a za zdaj se bolj nagibamo k zdajšnji izvedbi."

Vodja za stike z javnostjo Milan Verdev je včeraj na predstavitvi maratona Treh src v Ljubljani opozoril na sobotno gnečo in pozval vse, naj gredo od doma pravočasno. Radenci imajo namreč okrog 4000 prebivalcev, letošnjo tretjo majsko soboto pa jih pričakujejo 10.000. Za dobro vzdušje v večernih urah bo letos skrbel Vlado Kreslin z Malimi bogovi.