Minister Lukšič ni jasno izrazil svojega stališča

Povod za pismo so, kot so zapisali, nedavno objavljena učna gradiva, ki "zavajajoče zanikajo evolucijo kot naravni pojav in diskreditirajo evolucijsko teorijo kot znanstveno razlago o razvoju življenja na našem planetu ter našim mladim posredujejo napačne predstave o znanosti". Nesprejemljivo je, dodajajo, da so bila protievolucijska gradiva objavljena pod simboli RS in EU, s slovenskim in evropskim denarjem. Opozarjajo, da je Svet Evrope z omenjeno resolucijo že leta 2007 pozval države članice oziroma njihove šolske oblasti, naj državljanom zagotovijo kakovostno izobraževanje o naravi naravoslovnih znanosti, evolucijski teoriji namenijo osrednje mesto v učnih načrtih in se postavijo po robu vnašanju kreacionističnih idej v šole. Ministru Lukšiču očitajo, da "do danes ni jasno izrazil svojega stališča do poskusov vnašanja kreacionističnih idej v naše šole in ukrepal".

Slovenske biologe sta po naših informacijah vznemirili dve javno dostopni učni gradivi, in sicer spletno gradivo za predmet Vera in kultura, ki ga je na razpis za sredstva Evropskega socialnega sklada leta 2007 prijavil mariborski Zavod Antona Martina Slomška in se uporablja zlasti v katoliških gimnazijah, in e-gradivo Biologija, ki ga je istega leta prijavilo podjetje Svarog. (O omenjenih gradivih in elementih kreacionizma v njih smo v Dnevniku obširno pisali, prva pa je na spodkopavanje poučevanja o evoluciji oziroma na vdor kreacionizma v šolo opozorila biologinja dr. Barbara Vilhar v Mladini.)

V prvem gradivu je biologe med drugim šokirala povezava na video, objavljen na priljubljenem portalu Youtube, v katerem je srbski pravoslavni menih Joil Bulatović "razložil", da je evolucijska teorija "nora" in "neumna". V ta namen je Darwina označil za podkupljenega prostozidarja, banaliziral spoznanja o razvoju človeka in med drugim poudaril, da je Darwinova teorija tako neumna, da ji ne bi mogel verjeti niti otrok, kaj šele kakšen doktor znanosti. V Svarogovem e-gradivu, v katerem sicer okorno, a pravilno pojasnijo teorijo evolucije, pa se je znašlo tudi polkrepko natisnjeno opozorilo, ki bi ga težko označili drugače kot kreacionistično. Takole je pisalo: "Pomni: Evolucijska teorija je še vedno teorija, kar pomeni, da je spoznanje, ki je potrjeno s strani več znanstvenikov, vendar pa še ni splošno priznano, saj še vedno nimamo neposrednih dokazov, da je evolucija potekala po tej poti." To opozorilo so iz e-gradiva umaknili takoj, ko so bili na ministrstvu za šolstvo in šport (z novinarskim vprašanjem) nanj opozorjeni. Ob tem je zanimiva podrobnost, na katero je opozorila Barbara Vilhar. Omenjeno opozorilo namreč spominja na nalepke, ki so jih pred leti lepili na učbenike v Atlanti v ZDA in na katerih je med drugim pisalo: "Evolucija je teorija, ne dejstvo o izvoru živih bitij. Dijaki naj se tega gradiva lotijo z odprtostjo za različne ideje, ga skrbno preštudirajo in kritično pretehtajo." Sodišče je kasneje razsodilo, da vsebina nalepke podpira prepričanja kreacionistov in uporabo nalepke prepovedalo.

"Učitelj odloča, kaj in kako se bo učilo"

Zdi se, da so na MŠŠ nevarnost kreacionizma - kot jo razumejo pri Svetu Evrope -, podcenili. Za Boruta Čamplja, sekretarja na MŠŠ, ki je vodil razpise za e-gradiva, namreč kreacionistične ideje v učnem gradivu niso moteče, ker da religije tako pač gledajo na svet in ker da so tudi po svetu kurikulumi odprti." Učitelj je po njegovem tisti, ki odloča, kaj in kako se bo učilo. Po včerajšnjem pismu smo na ministrstvo znova naslovili vprašanje, kako odgovarjajo na očitke biologov in kakšno je stališče ministra do kreacionizma. Odgovorili so nam, da so omenjeni sporni stavek po posvetovanju z Zavodom za šolstvo in avtorji e-gradiva umaknili še isti dan, "ker da je bil zapisan premalo natančno in se lahko kot celota razume napačno". Podjetje Svarog so pozvali k ponovnemu pregledu gradiva, MŠŠ pa bo za to gradivo zagotovilo tudi dodatno zunanjo recenzijo. Poudarjajo še, da se lahko gradivo zaradi ustrezne licence po potrebi spreminja tudi brez dovoljenja avtorjev. Do kreacionističnih elementov v drugem gradivu se niso opredelili, zatrdili pa so, da je mnenje ministr(stv)a o kreacionizmu skladno z mnenjem Sveta Evrope. V kabinetu predsednika vlade so nam povedali, da so pismo odstopili v reševanje šolskemu ministrstvu, v Uradu varuha človekovih pravic pa bodo vsebino pisma, ki so ga prejeli šele včeraj, še preučili.