Nova pravila so rezultat osemnajstmesečnih preiskav in testiranj, ki jih je izvajala posebna neodvisna zdravstvena komisija Iaaf v sodelovanju z Mednarodnim olimpijskim komitejem (Mok). Ta je 5. aprila v Londonu oblikoval nova pravila, ki jih bodo uporabili na poletnih olimpijskih igrah leta 2012 v britanski prestolnici, ki bo dovoljevala širše pristojnosti pri odkrivanju atletinj s prekoračeno vsebnostjo moških hormonov.

"Prekomerno proizvajanje moških spolnih hormonov pri ženskah je lahko razlog za prednost pri tekmovalnih sposobnostih. Atletika bo ostala šport, ki loči med moškimi in ženskimi tekmovanji, saj na vrhunski ravni obstaja bistvena razlika med sposobnostmi obeh spolov," je v izjavi za javnost sporočila Iaaf.

Zdravniški odbor bo preverjal možne prekoračitve še dopustne meje moškega hormona. Nato bo podal mnenje, ali športnica sploh lahko tekmuje. Najprej bodo tekmovalki svetovali obisk specialističnih medicinskih centrov, v katerih bi ji predlagali zdravljenje, če bi bilo potrebno. Celoten postopek bo potekal v strogi tajnosti, končno odločitev pa je Mok prepustil posameznim zvezam.

Kontrole spolov so v zadnjem obdobju v športu povsem zamrle, po letu 2000 jih ni bilo več, prah pa je leta 2009 dvignil primer južnoafriške atletinje Caster Semenyja. Na svetovnem prvenstvu v Berlinu je kot dotlej povsem neznana tekmovalka brez težav zmagala v teku na 800 m z izjemnim časom 1:55,45, kar je zbudilo dvome o njenem spolu, še zlasti so se ti porodili zaradi močne postave in globokega glasu. Iaaf ji je prepovedala nastope in odredila test spola, vendar pa jo je 6. julija lani oprostila obtožb in ji prižgala zeleno luč za ponovno nastopanje.