Manning je obtožen 34 različnih kaznivih dejanj, med drugim naj bi nezakonito pridobil 250 tisoč ameriških depeš in 380 tisoč dokumentov, povezanih z Iraško vojno. Trenutno je zaprt v samici v najstrožje varovanem zaporu. Ves čas je tudi vklenjen.

V pismu, pod katerega se je podpisalo več kot 250 vodilnih ameriških pravniških strokovnjakov in so ga objavili v New York Review of Books, podpisani trdijo, da je način, kako oblasti ravnajo z njim kršitev ameriške ustave, še posebej osmega amandmaja, ki prepoveduje kruto in nenavadno kaznovanje ter petega amandmaja, ki prepoveduje kaznovanje pred sojenjem.

''Administracija ni ponudila povsem nikakršnega dokaza, da z Manningom tako ravnajo zaradi njegove lastne varnosti ali varnosti drugih zapornikov,'' je zapisano v pismu. ''Če in dokler ne stori prav tega, je možen le en razumen razlog, zakaj tako ravnajo z njim: ta patent poniževalnega obnašanja hoče v prihodnosti zatreti morebitna nova iztekanja informacij ali pa prisiliti Manninga, da v to zaroto vplete tudi Juliana Assanga, ali pa celo oboje.''

Na seznam podpisnikov se je podpisal tudi Laurence Tribe, ki je celo delal kot pravni svetovalec na pravosodnem ministrstvu ZDA, vse do treh mesecev nazaj.