"Kazen" za polfinalna poraženca je bilo igranje za tolažilno tretje mesto v času (ob 14.30), ko je zunaj sijalo sonce in so ljudje uživali v nedeljskih piknikih in podobnih prijetnih zadevah. To se je poznalo tudi pri številu gledalcev v Zlatorogu, ki je bil na vseh štirih tekmah obupno prazen. Obisk je bil katastrofalen: polfinalni derbi Celje Pivovarna Laško - Cimos si je ogledalo okoli 600 ljudi, drugi polfinale Gorenje - Ribnica Riko hiše in včerajšnji dvoboj za tretje mesto pa po 250. Tudi finale je bil zelo slabo obiskan, kajti koprsko-velenjski obračun je v živo videlo približno tisoč gledalcev. Da se ne boste mučili z matematiko: povprečen obisk na tekmo je bil za žalostnih in sramotnih 525 gledalcev.

Edini, ki so na dveh tekmah dvakrat izgubili, so bili gostitelji turnirja. Po sobotnem neuspehu proti Cimosu (27:29; pri vodstvu Koprčanov z 28:27 je Gašper Marguč v 58. minuti zapravil sedemmetrovko, v naslednji pa je Uroš Elezović potrdil zmago Primorcev) so Celjani na včerajšnji tekmi za "bronasto kolajno" klonili še proti Ribničanom. Po 14 izenačenjih se je ponovil sobotni scenarij: Marguč je pri izidu 25:25 (znova v 58. minuti) zgrešil sedemmetrovko, Boris Bečirovič pa je štiri sekunde pred koncem zabil zadnji žebelj v celjsko rokometno krsto.

30. marca 2008 je Cimos prav v Zlatorogu osvojil prvo lovoriko v klubski zgodovini (v pokalnem finalu je premagal Gold Club s 30:25), včeraj pa je bil celjski rokometni hram za Primorce znova kraj srečnega imena. Gorenje je v peti minuti vodilo s 3:2, nato pa v naslednjih dvajsetih (!) ni doseglo niti enega zadetka. Fantastična predstava koprskega vratarja Darka Stanića (11 obramb v 24 minutah; do konca tekme skupaj 19) je spravljala v obup Velenjčane, ki so po nasprotnikovem delnem izidu 7:0 štiri minute pred koncem prvega polčasa zaostajali že s 4:10.

Tudi sredi drugega polčasa je bila razlika še vedno šest zadetkov (12:18), nato pa je Gorenje nepričakovano vstalo od mrtvih. V 58. minuti je Rok Golčar zmanjšal samo na zadetek zaostanka (20:21) in obetala se je prava drama. Toda na začetku predzadnje minute je koprski igralec Uroš Elezović, z desetimi zadetki prvi strelec finala, zadel za 22:20 in Cimos je v svojem tretjem pokalnem finalu še tretjič stopil na najvišjo stopničko. Na nasprotni strani je Gorenje še dodatno pokvarilo svoj izkupiček: včeraj je že sedmič igralo v velikem pokalnem finalu, lovoriko pa je osvojilo le enkrat (v sezoni 2002/03 v Škofji Loki).

"Do pokala smo prišli po najtežji možni poti - v polfinalu smo morali premagati Celjane, v finalu pa še Velenjčane. Mogoče sem res bi jaz jeziček na tehtnici na tekmi proti Gorenju, a to sploh ni pomembno. Prvo mesto v pokalu je dobra napoved za naš naskok na naslov slovenskega prvaka. Imamo kakovost in zrelost, da postanemo tudi prvaki Slovenije," je dejal Cimosov vratar Darko Stanić. Gorenjev trener Branko Tamše je po izgubljenem finalu ocenil: "Morebiti se bo slišalo čudno, a v prvem polčasu vseeno nismo igrali tako katastrofalno. Imeli smo igro in priložnosti, a nas je uničil Stanić, ki je branil mogoče in nemogoče. V drugem polčasu smo v lovu za Cimosom izgubili veliko moči, kar je v končnici privedlo do padca zbranosti in poraza."