Veliki finale slovenskega pokala se je končal z zmagoslavjem koprske zasedbe. Ta je v zadnjem mesecu izjemno vroča, na domači in mednarodni sceni ji gre kot po maslu. V domačem prvenstvu je v končnici nadoknadila velik zaostanek za Velenjčani in se jim približala na vsega točko zaostanka, v evropskem pokalu challenge pa se je uvrstila v polfinale. Koprska zasedba je v celjskem rokometnem hramu tretjič slavila v slovenskem pokalu, pred tem je bila najboljša v sezonah 2007/08 in 2008/09.

Srbski reprezentančni vratar Darko Stanić je bil osrednja osebnost današnjega obračuna, saj je dobesedno zaklenil svoja vrata in v prvem polčasu zbral kar 13 od svojih skupno 19 obramb, v rokometnem žargonu bi rekli, da se mu je "strgalo". Ob tem so "prestrašeni" Velenjčani sprožili še številne strele mimo njegovih vrat in se med sedmo in 25. minuto sploh niso vpisali med strelce.

Stanićeve vratarske bravure so njegovi soigralci v polju spretno izkoristili, v 25. minuti so si priigrali šest golov prednosti (9:3), v sami končnici pa popustili in tekmecem dovolili, da so se približali na tri gole zaostanka (10:7).

Koprčani so v drugi polovici tekme s pridom uveljavili daljšo klop in večjo izbiro kakovostnih igralcev, za svežino v igri in visok ritem je poskrbel tudi trener Fredi Radojkovič, ki je neprestano "rotiral" svoje varovance. Ti so v 39. minuti po golu Milorada Krivokapića znova povedli za šest (15:9) in tekmece vseskozi imeli pod nazorom.

Velenjski strateg Branko Tamše je v 46. minuti - pri zaostanku z 12:18 - zahteval minuto odmora, z nekaterimi korekcijami v sistemu igre pa so njegovi varovanci zaigrali veliko bolj učinkovito in v 52. minuti znižali na 17:19. Koprčani so bili v teh minutah povsem izgubljeni, v še večje težave so zabredli v 58. minuti, ko je Rok Golčar znižal na 20:21. V izjemno dramatični končnici so Koprčani vendarle zmogli toliko moči in znanja, da so tekmo pripeljali do srečnega konca in tretjega zmagoslavja v pokalnem tekmovanju.

Pri zmagovalcih se je poleg vratarja Stanića izkazal tudi Uroš Elezović z desetimi goli, pri poražencih pa je bil najbolj učinkovit Nikola Manojlović s petimi zadetki.

Izjave po tekmi:

Fredi Radojkovič, trener Cimosa: "Po dveh letih premora smo pokalno lovoriko znova prinesli v Koper. Mislim, da je bila želja in motivacija na današnji tekmi zelo visoka, kar se je predvsem videlo v obrambi, na čelu z izjemnim Stanićem. V končnici smo se malce ustrašili zmage, bilo je preveč prenapetosti v napadu, na koncu pa smo vendarle zasluženo osvojili pokal."

Jure Dobelšek, igralec Cimosa: "Svojim soigralcem bi čestital za zares gladiatorsko predstavo. Vsi so se borili po svojih najboljših močeh, še posebej vratar Stanić, ki je branil mogoče in nemogoče. Na obeh tekmah smo prikazali kakovostno predstavo, že v polfinalu imeli težjega tekmeca, tako da sem tega pokalnega naslova zelo vesel."

Matjaž Mlakar, igralec Cimosa: "Tekmo smo začeli neverjetno dobro, z izjemnimi obrambami vratarja Stanića povedli s šestimi goli. V končnici smo malce padli, a menim, da je naša zmaga povsem zaslužena."

Branko Tamše, trener Gorenja: "Tekmo smo začeli dobro in gole dosegali po izdelanih akcijah. Nato je na sceno stopil Stanić, ki je ohrabril svojo ekipo. V nadaljevanju smo veliko energije porabili za lovljenje zaostanka, poltretjo minuto pred koncem skorajda ujeli tekmeca, čeprav smo zapravili nekaj stoodstotnih priložnosti. To so izkušeni Koprčani znali izkoristiti."

 Izidi:

Nedelja, 10. april:

Finale:
Cimos Koper - Gorenje Velenje 22:20 (10:7)

Tekma za tretje mesto:
Celje Pivovarna Laško - Ribnica Riko hiše 25:26 (12:12)

Sobota, 9. april:

Celje Pivovarna Laško - Cimos Koper 27:29 (13:15)
Ribnica Riko hiše - Gorenje Velenje 30:33 (15:15)