Sobota, 9. aprila

Islandci so se odločili, da se bodo zgledovali po Slovencih, a so izbrali zelo slab zgled. Tako bodo v soboto zbobnali svoje ljudi na referendum, na katerem bodo odločali, ali je sprejemljiv dogovor o poplačilu varčevalcev iz Velike Britanije in Nizozemske, ki so bili leta 2008 skoraj dva meseca brez denarja, ko je propadla islandska Landsbanki.

V Cankarjevem domu bodo preskakovale iskrice med slovenskim filozofom Slavojem Žižkom in francoskim filozofom Alainom Finkielkrautom. Debatirala bosta o demokraciji.

V madžarski prestolnici bodo potekale vseevropske demonstracije delavcev, ki jih pod geslom NE! varčevalnim ukrepom - za socialno Evropo, za delovna mesta in blaginjo, za pravične davke in zakone organizira Evropska konfederacija sindikatov.

Nedelja, 10. aprila

Referendum o malem delu. Ob 7. uri se bo po vsej državi odprlo več kot 3000 volišč, na katerih lahko svoj glas do 19. ure odda približno 1,7 milijona volilnih upravičencev.

V geometričnem središču Slovenije bo tradicionalna 20. slovesnost ob dnevu zastave v organizaciji HGV društva Heraldica Slovenica, na kateri bo govornik Ivan Oman.

Ponedeljek, 11. aprila

V Franciji bo začela veljati prepoved nošenja burk.

Torek, 12. aprila

Na izredni seji državnega zbora bodo poslanci razpravljali o nedovoljeni trgovini z orožjem in o razpisu referenduma o zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Glede trgovine z orožjem koalicijski poslanci predlagajo, da se oznake zaupnosti umakne z vseh dokumentov o nakupih in prodajah orožja in vojaške opreme po osamosvojitvi, poslanci SDS pa, da se razkrijejo tudi dokumenti pogovorov predsednika predsedstva Milana Kučana od leta 1990 naprej.

Istega dne se bo na ljubljanskem sodišču nadaljevalo sojenje čistilcem lopat.

Dvojna doza nogometa. Dva polfinalista lige prvakov. Zanesljivo en angleški klub in precej verjetno en španski.

Sreda, 13. aprila

Če se izredna seja ne bo zavlekla, bo dopoldne v veliki poslanski dvorani javna predstavitev mnenj o resoluciji o nacionalnem programu visokega šolstva do leta 2020 in o raziskovalni strategiji prav tako do leta 2020. Poleg tega bo Vizjakova komisija za nadzor javnih financ razglabljala o od Zidarjevega SCT nepoplačanih izvajalcih del pri gradnji pomurske avtoceste, Gorenakov notranjepolitični odbor pa nadaljeval razpravo o zavrženju ovadb v zvezi z afero bulmastifi.

Ponovno dvojna doza nogometa. Še dva polfinalista. Precej zanesljivo en nemški klub in en španski.

Četrtek, 14. aprila

V mandatno-volilni komisiji bo stekla razprava o predlogu vlade, da mesto generalnega tožilca po Barbari Brezigar prevzame Zvonko Fišer. Predsednik preiskovalne komisije za avtoceste Rado Likar je na zaslišanje spet poklical Ivana Zidarja, čeprav ima ta zdravniška opravičila, da je bolan in se zaradi tega ne more udeleževati niti sojenja v zadevi Lopata. Vinko Gorenak pa vztraja pri nadaljevanju razprave v notranjepolitičnem odboru o nelegalni trgovini z orožjem.

Petek, 15. aprila

Odbor za lokalno samoupravo bo opravil drugo branje novele zakona o kmetijskih zemljiščih.

Haaško sodišče za bivšo Jugoslavijo naj bi izreklo sodbo v primeru Anteja Gotovine, ki ga obtožnica bremeni umora in mučenja srbskih civilistov med operacijo Nevihta.