34 mesecev je ključna obrestna mera, po domače euribor, vztrajala pri rekordno nizkem enem odstotku, potem pa je prišel črni četrtek, ko so evropski centralni bankirji sprejeli odločitev, da jo dvignejo na 1,25. Glavni razlog za zvišanje ključne obrestne mere je sicer »nevarnost inflacije«, pravijo pri evropski centralni banki, veliko kreditojemalcev pa se je zaradi odločitve ECB znašlo v »nevarnosti infarkta«.

8989 besed, vključno z naslovom, vsebuje zakon o malem delu, ki bo jutri stal pred obličjem slovenskega volilnega telesa, da ga to telo potrdi ali zavrže. Veliko dela za prazen nič, kot kaže...

134 dni je minilo od prve obravnave na sojenju Karlu Erjavcu in Albinu Gutmanu do tega ponedeljka, ko je sodnik tako prvega kot drugega oprostil obtožb, da sta nevestno opravljala svoje delo. Tožilstvo je skušalo namreč s kilogrami listinskih dokazov sodišče prepričati, da je Erjavec naročil nekaj, kar vojska ne potrebuje, da bi lahko nekoč v prihodnosti država kupovala novo opremo in jo šraufala na te oklepnike, da bodo primerni za našo vojsko. Sodišče je v ponedeljek ocenilo, da je mogoče minister Erjavec res naročil neumnosti, da pa škode ni mogoče izmeriti, torej je po tej logiki ni naredil.

134,3 milijona evrov kapitala bo vlada v prihodnjih petih letih vplačala Slovenskim železnicam, je v četrtek sporočil minister za promet Patrick Vlačič. Kot je pojasnil, gre za znesek, ki ga država SŽ dolguje od leta 1993, ko je iz družbe izločila dejavnost infrastrukture. To je približno desetkrat več, kot znaša izguba, ki so jo SŽ pridelale v zadnjem letu.

700 Črnomaljcev bo najverjetneje ostalo brez dela v Secopu, saj bodo nemški lastniki proizvodnjo preselili na Slovaško, kjer so pripravljeni delati za manjše plače. Vlada sicer goji težko razumljivo upanje, da bi lastnika podjetja prepričala, naj še nekaj let ostane v Sloveniji, a premier Pahor je v četrtek hitro dodal, da subvencioniranje zasebnega podjetja Secop ne pride v poštev. »Če bomo začeli subvencionirati tuje vlagatelje, bomo iz državnega proračuna subvencionirali nizko plačano delovno silo,« je menil.

24 metrov proti vzhodu se je premaknilo morsko dno v bližini epicentra potresa, ki je 11. marca prizadel Japonsko. Premik morskega dna je sicer več kot štirikrat večji kot katerikoli na kopnem. Del polotoka Ošika v prefekturi Mijagi se je sicer zaradi moči potresa premaknil za 5,3 metra, otok Honšu pa po podatkih ameriškega geološkega inštituta za 2,4 metra.

20.274 evrov izgube je lani Javnemu holdingu Ljubljana vsak dan navrtal Ljubljanski potniški promet. Luknjo v proračun sta navrtala še Snaga z 1,3 milijona evrov izgube in primestni promet z malo manj kot 700.000 evrov izgube. Kot so v sredo sporočili iz holdinga, sta pozitivno poslovali le podjetji Energetika Ljubljana in VO-KA, ki sta ustvarili 5,4 oziroma 5,3 milijona evrov dobička. Mesto menda rešitev išče v združitvi vseh zgubašev, tako da bi z mestnimi avtobusi odvažali smeti...