Eno od dveh oškodovanih podjetij, Quantum (K2.net je leta 2007 končal v stečaju), je včeraj tudi prejelo sodbo višjega sodišča. To je zavrnilo Telekomovo pritožbo na sodbo okrožnega sodišča, ki je potrdilo odločbo Urada za varstvo konkurence (UVK) iz leta 1997. Gre za Telekomovo zlorabo prevladujočega položaja pri posebnih telefonskih številkah za dostop do interneta, ki jih je lahko uporabljal samo Telekomov Siol, ne pa tudi njegova konkurenca.

"Višje sodišče je potrdilo, da je bila Siolova neobičajna rast tržnega deleža (od nič odstotkov sredi leta 1996 na več kot 50 odstotkov konec leta 1997) posledica te zlorabe. S tem je po 14 letih sodnih postopkov odločba UVK pravnomočno potrjena na višjem sodišču tudi po vsebini (pred tem jo je višje sodišče že dvakrat formalno potrdilo)," je ob tem dejal Lojze Zadravec, direktor Quantuma.

"Glede na to, da so odškodninski zahtevki iz naslova te odločbe zastarali, gre s Telekomovega zornega kota zgolj za zavarovanje dobrega imena," je po drugi strani povedal Darko Bulat, lastnik propadle družbe K2.net. Čeprav se sodni postopki vlečejo že od leta 1997, je po njegovih besedah najpomembnejši rezultat dejanska sodba in njena javna objava.

Na Telekomu bodo sodbo komentirali šele, ko jo bodo podrobno preučili.

tomaz.modic@dnevnik.si