Po navedbah predstavnika Tepca v Tihi ocean spuščajo nizko radioaktivno vodo, da bodo naredili prostor za visoko radioaktivno odpadno vodo, ki se je nakopičila predvsem na območju drugega reaktorja po hlajenju. Te vode naj bi bilo po sedanjih ocenah za okoli 60.000 ton oz. kubičnih metrov, nabrala pa se je v kleti reaktorske stavbe in v podzemnih kanalih. Tu naj bi namerili radiacijo več kot tisoč milisivertov na uro, zaradi česar je onemogočena človeška dejavnost.

Spuščanje nizko radioaktivne vode v morje so začeli v ponedeljek. Z ukrepom se je strinjala tudi japonska vlada, ki je napovedala, da bo te postopke skrbno nadzorovala, je povedal tiskovni predstavnik vlade Jukio Edano. Predstavnik Tepca je že v ponedeljek pojasnil, da odvržena voda ne bo vplivala na zdravje. Kot je zatrdil, je človek v naravnem okolju letno izpostavljen radiaciji 2,4 milisiverta. Če bi vsak dan jedel alge in druge morske sadeže z območja, kamor bodo odvrgli odpadno vodo, bi bil izpostavljen radioaktivnosti 0,6 milisiverta.

Tepco je sicer danes tudi objavil, da so vzorci, ki so jih v soboto vzeli v morski vodi v bližini drugega reaktorja nuklearke, vsebovali 300.000 bekerelov na kubični centimeter oziroma 7,5-milijonkrat višjo vrednost radioaktivnega joda od dovoljene. Radioaktivnost naj bi se dva dni kasneje znižala na 5-milijonkrat preseženo vrednost, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Tepco je ob tem ponovil, da radioaktivna kontaminacija ne predstavlja "neposredne nevarnosti" in da ne bo imela "neposrednega vpliva na okolje".

Gre za največjo koncentracijo joda 131, ki so jo ugotovili v morski vodi po potresu in cunamiju 11. marca, ki sta povzročila resne poškodbe v jedrski elektrarni v Fukušimi. V soboto so delavci v nuklearki odkrili tudi razpoko, skozi katero v morje uhaja visoko radioaktivna voda. Japonska vlada je medtem danes prvič določila varnostni standard za dovoljeno količino radioaktivnega joda v ribah. Kot je povedal tiskovni predstavnik vlade Jukio Edano, ljudje ne smejo uživati rib, ki vsebujejo 2000 bekerelov ali več radioaktivnega joda na kilogram, poroča AP. Vlada je s tem na ribe razširila omejitev dovoljene količine radioaktivnega joda, ki je doslej veljala za zelenjavo.

Ukrep je vlada sprejela po tem, ko je ministrstvo za zdravje sporočilo, da so ribe, ujete ob obali prefekture Ibaraki, vsebovale radioaktivni jod, ki je presegal dovoljeno mejo. Prav tako so v ribah našli celzij, katerega količina je bila tik pod dovoljeno mejo. Ibaraki se nahaja med Tokiom in poškodovano jedrsko elektrarno Fukušima.