V rebalansu lanskega proračuna je bilo zemljišče na Rudniku, kjer bi lahko kupec postavil večje trgovsko središče, ocenjeno na dobrih osem milijonov evrov, zemljišče pa je občina neuspešno prodajala že na dražbi konec leta 2009, ko je zanj zahtevala najmanj 6,5 milijona evrov. Občinski oddelek za ravnanje z nepremičninami zemljišča na Rudniku v letošnji proračun ni uvrstil, čeprav so mestni svetniki proračun potrjevali le dva tedna prej. Tri dni po seji mestnega sveta pa je občina, ne da bi za to imela podlago v proračunu, objavila javno zbiranje ponudb za to zemljišče. Ponudbe bo odpirala 14. aprila, štiri dni pred sejo mestnega sveta, na kateri bodo mestni svetniki sploh odločali o uvrstitvi zemljišča na Rudniku v letni načrt razpolaganja z nepremičnim premoženjem.

Igor Šoltes, predsednik računskega sodišča, pravi, da občina ne sme prodajati premoženja, če to ni vključeno v program ravnanja s stvarnim premoženjem. "Ravno letni načrt razpolaganja z nepremičnim premoženjem, ki je del proračuna, je namreč podlaga za prodajo zemljišč," opozarja Šoltes. Mestni svetnik SD Gregor Istenič dodaja, da bi morala prodaja mestnega premoženja potekati transparentno in da bi si morali dogodki, ki jih predvideva zakon, logično slediti. "Ne pa, da s sprejemanjem aktov za nazaj mestni svetniki skrbimo za zakonitost. Že v preteklosti smo velikokrat za nazaj pokrili določene odločitve mestne uprave," poudarja Istenič. Na mestni občini nam včeraj niso pojasnili, zakaj so se odločili zemljišče prodati, še preden bi o tem odločil mestni svet, kakor predvideva zakon.

Mestna občina si veliko denarja na Rudniku obeta tudi od ogromnega, skoraj 60.000 kvadratnih metrov velikega, zemljišča nasproti trgovskega središča E.Leclerc, ki ga prav tako prodaja že dalj časa. Še leta 2008 je ljubljanski župan Zoran Janković pričakoval, da bo zanj iztržil vsaj 41,4 milijona evrov (vrtoglavih 700 evrov za kvadratni meter), vendar je do jeseni svoja pričakovanja znižal na 35,5 milijona evrov, kar je bila še vedno previsoka cena, da bi sploh kdo oddal ponudbo.

Čez leto dni so na občini ceno zemljišča zmanjšali za polovico na 17,7 milijona evrov ali 300 evrov za kvadratni meter, od takrat pa se z isto ocenjeno ceno pojavlja v vseh predlogih in rebalansih občinskega proračuna - tudi letošnjega. Tako kot večina večjih zemljišč na Rudniku je tudi to zemljišče namenjeno trgovskim središčem, zato ne preseneča, da naj bi se za nakup zanimala Baumax in Tuš, ki sta po besedah Jankovića jeseni 2008 ponujala 500 evrov za kvadratni meter. Takrat so na občini presodili, da je to premalo, kar se je za nazaj izkazalo za neposrečeno odločitev.