Cilj odprave je prvič preplezati zahodno steno Makaluja v alpskem slogu. Glavni problem prek 3000 metrov visoke zahodne stene, je previsna skalna pregrada v vršnem delu, ki je predstavljala uganko za mnoge alpiniste. Proti Katmanduju se bodo odpravili danes popoldne z ljubljanskega letališča.

Slovenci so na Makalu, ki je s svojimi 8481 metri peta najvišja gora na svetu, prvič poskušali stopiti leta 1972, prvič pa so na njem tudi dejansko stali leta 1975. Šestega oktobra tega leta sta se po prvenstveni smeri v južni steni nanj povzpela Stane Belak - Šrauf in Marjan Manfreda - Marjon. Slednji - pokvaril se mu je ventil na aparaturi za kisik - celo brez uporabe dodatnega kisika, kar je bil tedaj najvišji vrh na svetu osvojen na takšen način. V naslednjih petih dneh pa še Janko Ažman, Nejc Zaplotnik, Viki Grošelj, Ivč Kotnik in Janez Dovžan.

Tokrat pa se bo v Himalajo podala odprava, ki se bo Makaluja lotila po izpostavljeni in nedostopni zahodni steni. V steni je bilo do sedaj že več resnih poskusov. Zahodna stena je bila že preplezana, vendar pa ne v alpskem slogu. "Za alpski slog je zahodna stena izziv. Naš načrt je plezati v alpskem slogu, brez fiksnih vrvi in brez dodatnega kisika. Če bomo dokončali tisto, kar so drugi poskušali, in seveda vse kronali z vzponom na vrh, bo to na koncu pripisano tistemu, ki to dokonča. Upam, da bomo to mi. To je naša želja. Če pa nam bo to uspelo, bomo videli čez dva meseca," je pred odhodom proti Nepalu načrte odprave pojasnil Prezelj, ki je alpinist z dvema osvojenima Zlatima cepinoma.

Prezelj je zahodno steno te mogočne gore že skušal preplezati leta 2008, v odpravi sta bila tudi Američana House in Vince Anderson, ki ga tokrat ne bo zraven. Vendar pa jih takrat gora ni pustila k sebi. Zaradi sila neugodnih razmer, orkanskega vetra, pospremljenega s padajočim kamenjem in ledom, so poskus morali prekiniti na višini 7500 metrov.

Tudi tokrat se bo podviga lotila izkušena ekipa, kar trije člani odprave so za svoje alpinistične podvige že prejeli alpinističnega "oskarja" (zlati cepin). Lorenčič je zlatega cepina prejel skupaj z vodjo odprave leta 2006 za preplezano novo smer v stebru Čomolharija. House pa je z Andersonom prejel zlati cepin za novo smer v osrednjem delu rupalske stene Nanga Parbata (8125 m) leta 2005.

Izhodišče za alpinistično odpravo je Katmandu, od koder bodo odšli na aklimatizacijo v Kumbu, potem pa nadaljevali do baznega tabora na višini 4800 metrov ter nato čakali na najbolj ugodne razmere.