Ljubljansko okrajno sodišče je danes razsodilo, da nekdanji obrambni minister Karl Erjavec in nekdanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske Albin Gutman nista kriva nevestnega dela v službi. Razglasitev sodbe je bila javna, tožilka Branka Zobec Hrastar pa je že napovedala pritožbo. Stroški postopka bodo poplačani iz proračuna.

Sodnik Marko Češnovar je v obrazložitvi sodbe pojasnil, da tožilstvu ni uspelo dokazati, da sta Erjavec in Gutman povzročila škodo, ko sta naročilo oklepnikov najprej odpovedala, nato pa ga preoblikovala. Nevesto ravnanje pa preraste v kaznivo dejanje v trenutku, ko nastanke škoda.

Tožilkina ocena škode po njegovih besedah temelji na predpostavkah dejstev, ki še niso nastopila in na podlagi mnenja enega strokovnjaka. Močno vprašljiva je zato po mnenju sodišča navedba, da bo do nje prišlo, tekoči izdatki pa škode tudi ne prikazujejo. Češnovar je spomnil še, da so med postopkom prebrali obsežno dokumentacijo, iz katere škode ni bila razvidna, kar so potrdile tudi priče, ki so tudi zatrjevale, da bo Slovenska vojska vso pridobljeno opremo uporabljala. "Če je Slovenija kupila slabše oklepnike, bi lahko nastali politična in vojaška škoda, vsekakor pa ne moremo govoriti o proračunski škodi," je še dejal sodnik v obrazložitvi sodbe.

Tukaj si lahko preberete, kako se je afera Patria odvijala od avgusta 2004.

Sodnik: Erjavec je podpise dal v dobri veri

Škoda je po besedah Češnovarja vprašljiva tudi, ker usoda oklepnikov še ni znana, saj je možen celo reprogram pogodbe. Tako še ni jasno, koliko orožja bo Slovenska vojska še dobila in koliko zamenjala. Ob tem pa je poudaril, da mora biti škoda jasno opredeljena že v obtožnem predlogu, v te primeru pa da je bilo "vse preveč neznank". Zato je menil, da obsodilne sodbe ni mogoče graditi na predpostavkah.

Prav tako tožilstvu ni uspelo dokazati, da sta Erjavec in Gutman ravnala očitno naklepno, sodišče pa je za Erjavca celo menilo, da je "podpise za pogodbe dal v dobri veri". Vzroke za prednaročilo pa je Češnovar videl v omejenih sredstvih ministrstva za obrambo.

Tožilstvo je Erjavcu in Gutmanu sicer očitalo nevestno delo v službi pri nakupu finskih oklepnikov, saj naj bi povzročila za vsaj 16,8 milijona evrov škode, zlasti z naročilom 25 neopremljenih osemkolesnih oklepnikov. Obramba je vztrajala, da sta nekdanja minister in načelnik generalštaba nedolžna, saj škoda po njenem mnenju ni nastala in tudi ni izkazana v proračunu.

Z ministrstva za obrambo so sporočili, da ministrica Ljubica Jelušič odločitve sodišča za zdaj ne bo komentirala.