Mokra steza je v Jerezu poskrbela za številne razburljive trenutke, nekateri dirkači pa so na račun padcev tekmecev precej pridobili. Najbolj ga je polomil Marco Simoncelli, ki je padel, ko je vodil, in tako zapravil svojo prvo zmago med elito. Lorenzo je prevzel vodstvo in ga uspešno obdržal do konca, saj je prednost pred najbližjimi zasledovalci v zadnjem krogu povečal na 13 sekund. Brez stopničk je nazadnje ostal tudi Američan Ben Spies, Lorenzov moštveni sotekmovalec, potem ko je v zadnjih krogih celo prehitel Pedroso in bil drugi, a je dirko končal v pesku. Slab dan za Američane - z izjemo Haydna, ki se je na koncu povzpel na najnižjo stopničko - pa je potrdil še veteran Colin Edwards. Potem ko je odstopil Spies, so se stopničke nasmihale njemu, a je krog pozneje naredil enako napako in se ni mogel več vrniti na stezo.

Ne po svoji krivdi pa je predčasno moral odnehati zmagovalec uvodne dirke v Katarju Casey Stoner. V boju za četrto mesto ga je zbil Valentino Rossi; nekdanjemu večkratnemu svetovnemu prvaku se kvalifikacije, kot običajno, z 12. mestom niso najbolje posrečile, vendar je na dirki prišel že do vodilne skupine. Med prehitevanjem pa je Rossiju motor zdrsnil in s sabo je potegnil še Avstralca. Ta ni mogel nadaljevati, Rossi pa se je pobral in vrnil v dirko na enajstem mestu, do konca dirke je na račun odstopov tekmecev vendarle prišel še do petega mesta. Rossi se je po dirki v boksih Stonerju športno opravičil za napako. Pred njim je bil četrti Hiroši Aojama, ki še nikoli ni bil tako visoko v razredu motoGP. Čeh Karel Abraham je ubral podobno pot kot Rossi - padel je, se vrnil in nazadnje končal na sedmem mestu.

"Dirka je bila zelo težka. Morali smo paziti na vsak zavoj in ostati zbrani, da ne bi tudi sami delali usodnih napak. Uspelo mi je in ta trenutek sem najsrečnejši človek na svetu," je po slavju pred svojimi navijači dejal Jorge Lorenzo.