V Sloveniji bodo aktivnosti izvajale štiri organizacije, ki so ustanovile Komisijo za evropske pešpoti. To so Turistična zveza Slovenije, Planinska zveza Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije in Zveza gozdarskih društev. Pokrovitelj Evropohoda v Sloveniji je predsednik republike Danilo Türk, je STA pojasnil predsednik Komisije za evropske pešpoti Jože Prah.

Planinska zveza Slovenije bo slavnostno zajemala vodo iz rek in ledenika 4. junija ob dnevu slovenskih planincev na Jeruzalemu. Zavod za gozdove Slovenije bo organiziral slavnostno zajemanje vode iz vodnih zajetij 9. septembra v Gozdu na Gospodični na Gorjancih. Turistična zveza Slovenije bo organizirala slavnostno zajemanje vode iz jezera in morja ob Jezerskih dnevih na Kanalu ob Soči 21. maja letos, Zveza gozdarskih društev Slovenije pa bo organizirala slavnostno zajemanje vode iz podzemnih voda.

Vsi skupaj bodo nato vodo 1. oktobra skupaj zlili na Geometričnem središču Slovenije, nato pa bo ta romala v Španijo skupaj z ultramaratonskim kolesarjem Radovanom Skubicem - Hilarijem, ki bo prekolesaril evropsko pešpot E7 iz Slovenije v Španijo.

Zaključni dogodek vseevropske akcije bo 15. oktobra v Alhambri v Španiji, ko se bodo vedra z vodo spraznila v pripravljene amfore. Voda iz teh amfor bo stekla v levji vodnjak na dvorišču v Alhambri. "Iz tega vodnjaka, ki ga nosi dvanajst levov, bo izbruhnil izvir življenja, ustvarjalna moč vode," v promocijski zloženki navaja Komisija za evropske pešpoti.

Komisija v sklopu prireditev v Sloveniji organizira večji skupni Evropohod po E7 med 28. majem do 4. junijem od Rogatca do Hodoša in naprej do Jeruzalema, kjer bodo obeležili dan slovenskih planincev. Hkrati Evropohodi že potekajo vsako prvo soboto v mesecu po enem odseku. Na temo "Pešpoti in voda" komisija s partnerji letos organizira tudi več natečajev za različne ciljne skupine.

Prek Evrope poteka 11 evropskih pešpoti, ki se raztezajo na 60.000 kilometrih, zanje pa skrbi Evropska popotniška zveza. Prek Slovenije potekata E6 in E7, ki sta označeni z rdeče-rumenimi markacijami in se raztezata na okoli 1000 kilometrih skupne dolžine. Zanju skrbi leta 2000 ustanovljena Komisija za evropske pešpoti v Sloveniji.