Petkovšek je doslej na prvenstvih stare celine zbral že osem odličij (od tega ima štiri zlata, tri srebrna in eno bronasto), potem ko je lansko prvenstvo v Birminghamu izpustil zaradi poškodbe, pa je letos ob Francozu Yannu Cucheratu spet prvi favorit za najvišjo stopničko.

"Sicer tudi mene tako kot Aljaža Pegana že malo zafrkava EMŠO, a sam sem po resni poškodbi zdaj dobil še eno priložnost za telovadbo na vrhunski ravni. In ker vem, da je povsem mogoče, da ta nova priložnost ne bo dolgo trajala, sem zelo resno zagrabil za delo. Zelo se trudim in treniram skoraj tako, kot še nikoli prej, mi pravi trener. A ko v telovadnici vidim fante, ki so mlajši od mene, kakšni profesionalci so postali, kako trdo trenirajo in kako so svoje življenje popolnoma posvetili športu, se zgledujem po njih. Tudi ko vidim Aljaža, kako se trudi, pa za zdaj še ni premagal te poškodbe, sem toliko bolj hvaležen, da jo je meni uspelo. To priložnost bom izkoristil, kolikor se le da, in dal vse od sebe za čim boljše rezultate še naprej," je pred odhodom v Nemčijo povedal telovadec Narodnega doma.

"Na evropsko prvenstvo potujem optimistično, a upam, da si z zmago na svetovnem pokalu A v Parizu, kjer sem premagal tudi svojega največjega evropskega tekmeca Cucherata, nisem naredil medvedje usluge in naložil bremena prvega favorita za zlato kolajno, ker ne vem, če bi psihično zdržal. A upam, da pri 34 letih, tudi če se mi kaj ponesreči, kar je v gimnastiki vedno možno, ne boste rekli, da psihično nisem zdržal, ker včasih imaš lahko tudi malo smole. Upam, da mi ta pritisk ne bo predstavljal prevelike ovire in bom suvereno opravil nastope ter se trudil za eno od kolajn," je dejal Petkovšek in v isti sapi dodal: "Ampak nedvomno sem ob brezhibni izvedbi sposoben še petič osvojiti zlato kolajno."

Na prvenstvo bo odpotoval z zelo dobrimi občutki: "Kot še nikoli doslej sem vesel, da lahko telovadim in to priložnost, ki se mi je ponudila po poškodbi, res izkoriščam. Ne bom se obremenjeval s tem, da sem eden prvih favoritov za zlato kolajno, ampak bom samo užival, kajti ko se ti ponudi nova priložnost, jo moraš z veseljem zagrabiti in uživati v njej."

Petkovšek ima sicer še vedno težave z zdravjem, a bolečine ga ne ovirajo pri vrhunski vadbi: "Težave z zdravjem še imam in jih bom vedno imel, tudi brez gimnastike, a verjamem, da ravno s tem, ko telovadim, krepim telo. Zato je bolje za moj hrbet, če telovadim, kot pa če zdaj neham. Tudi zaradi tega si želim, da bi hrbet zdržal še vsaj nekaj let, a vedno bom žalosten, ko me bo hrbet ali kakšna druga poškodba iztrgala ven iz gimnastike. Ker dejstvo je, da imam gimnastiko preveč rad in sam od sebe ne bom nehal. Moja kariera se bo končala, ko bodo bolečine prevelike in bom na žalost moral reči, da imam dovolj."

Na prvenstvu stare celine bo njegov največji tekmec Cucherat, a poleg francoskega telovadca, dvakratnega branilca naslova prvaka na bradlji (Milano 2009 in Birmingham 2010), s katerim je Petkovšek velik prijatelj, je še kar nekaj drugih tekmecev, ki imajo prav tako visoke cilje.

"Definitivno je Cucherat moj največji tekmec. Tudi če bi druge vprašali, bi rekli, da bo šlo za obračun Cucherat - Petkovšek, a tik za nama so še drugi fantje, ki so vzklili zadnja leta. Verjamem, da vsi računajo na to, da bo med mano in Cucheratom velika bitka in da bodo imeli sodniki težko delo, ko se bodo odločali, kdo je boljši. A nadejam se, da če oba narediva 'perfektni' vaji, da bi vseeno moja večja eleganca morala odločiti meni v prid," je svoja pričakovanja predstavil Petkovšek in v smehu dodal: "Do zdaj imam osem evropskih kolajn, od tega štiri zlate, tako da mislim, da nobene več ne potrebujem, ampak lepo bi pa vseeno bilo, če bi 'padla' še kakšna." šr, mr, sta