36 % odstotkov manj pridelovalcev zelenjave so pridni statistiki popisali v zadnjih desetih letih in objavili v sredo. Ko prebavimo in dojamemo številke - da je bilo v Sloveniji lani 1114 tržnih pridelovalcev zelenjadnic, ki so skupaj obdelovali okoli 1200 hektarjev osnovnih površin, še leta 2000 pa jih je bilo 1743 -, nam je v hipu jasno, zakaj je izhod iz krize tako dolg in boleč. Preprosto ni krompirja. Če ni krompirja, ni sreče, in če drži pregovor, da sreča spremlja hrabre, tudi poguma ni več. Za vse je kriva zelenjava...</p_2></p>

146%  delovnih ur na mesec, kar je 0,7 odstotka več kot v enakem obdobju leto prej, je opravila v zadnjem četrtletju lanskega leta zaposlena oseba. Pravi statistični urad. Ki je v četrtek dodal tudi, da so največ delali v zdravstvu in socialnem varstvu, povprečno 152 ur na mesec, najmanj pa v gostinstvu - 136 ur na mesec. Summa summarum smo Slovenci v službi v zadnjem lanskem četrtletju zapravili skoraj 314 milijonov delovnih ur.</p_2></p>


47,3 milijona evrov si obeta Durs iz prvega svežnja obvestil o informativnem izračunu dohodnine, ki jih je na 502.144 naslovov poslal v četrtek. Toliko bomo namreč morali seči v žep tisti, ki po oceni dacarjev med letom nismo dovolj pomagali polniti proračuna. 48,11 odstotka nas je takšnih, ki bomo v povprečju odšteli 195,91 evra. Nekaj več kot 46 odstotkov tistih, ki so med letom presežno kreditirali državo, bo v povprečju za dopust dobilo 264,43 evra dodatne žepnine. Durs obljublja nagrado do 27. maja. V prvem paketu ne bo predvsem zavezancev, ki so uveljavljali vzdrževane družinske člane; potem tistih, ki so prejemali dohodke iz oddajanja premoženja v najem, tistih, ki so dosegali dohodke iz dejavnosti, in tistih, ki so prejemali katastrske dohodke.


7000 evrov je za odpravo posledic potresa v pobratenem japonskem mestu Mjoko zbral Slovenj Gradec. Slovensko veleposlaništvo poskuša vzpodbuditi in povezati podobne akcije v Sloveniji, med drugim tudi med slovenskimi podjetji. Tako je tudi slovensko visokotehnološko podjetje Xlab vsem japonskim podjetjem omogočilo brezplačno uporabo svojih programskih rešitev za delo in sestanke na daljavo, so v četrtek sporočili iz MZZ. Škodo po potresu in cunamiju sicer japonske oblasti ocenjujejo na okoli 300 milijard evrov.

3 glasovi so v sredo zmanjkali bivšemu poslancu/bivšemu ministru za znanost/bivšemu notranjemu ministru in sedanjemu rektorju univerze na Primorskem, da bi sedel na ustavnosodniški stol, ki ga bo predvidoma maja izpraznil Jože Tratnik.