Mejna policija je takoj obvestila operativno-komunikacijski center, od koder so podivjanemu Hrvatu naproti poslali tri policijske patrulje. Zasedo so postavili v vasi Veščica, nekaj kilometrov pred Ljutomerom, toda hrvaškega voznika policisti ob cesti in njihovi svetlobni in zvočni signali sploh niso ganili, ampak je hladnokrvno oddrvel mimo. Sledilo je klasično filmsko zasledovanje, škripanje avtomobilskih gum in zavijanje siren sta v nedeljo zjutraj prebudila ta mirni štajerski kotiček.

Ponoreli Hrvat se je nato poskušal otresti policijskega spremstva in je zapeljal v Ljutomer, kjer je po krajšem begu pridrvel na dvorišče športne dvorane in treščil v zaščitno ograjo. Potem je z vso silo zapeljal nazaj, se zaletel v policijsko vozilo iz spremstva, zaobšel druga dva in nadaljeval divjo vožnjo. Ko ga je policija pri ljutomerskem hipodromu končno ujela, se je spet zaletel v enega od patruljnih avtomobilov in naposled končal svojo turnejo po Evropski uniji.

Hrvaškemu državljanu so odredili pripor in ga kazensko ovadili, zaradi vsega skupaj šestih prometnih prekrškov pa mu je okrajno sodišče v Ljutomeru po hitrem postopku naložilo globo v višini tri tisoč evrov, prepoved vožnje z avtomobilom na ozemlju Republike Slovenije in izgon iz države za šest mesecev.

V hrvaških medijih so omenjenemu incidentu namenili veliko pozornosti. Voznik sivega seata je bil po vrnitvi iz Evropske unije gost na državni televiziji, v velikem časopisnem intervjuju pa je opisal vse podrobnosti svoje akcije.

- V večjem delu smo izpolnili akcijski načrt izpolnjevanja kriterijev za konec pristopnih pogajanj z Evropsko unijo, načrt, ki smo se ga lotili zelo ambiciozno in ki ga bomo v celoti izpolnili, je po vrnitvi iz EU rekel voznik sivega seata Gordan Jandroković, po poklicu minister za zunanje zadeve in evropske integracije Republike Hrvaške.

Novinarje je nato zanimalo, kako se je slovenska policija vedla do njega in o čem so se pogovarjali na okrajnem sodišču v Ljutomeru.

- Gospodje iz Evropske unije so zelo naklonjeni Hrvaški, je odgovoril minister Jandroković. Pogovarjali smo se o ukrepih, ki nas čakajo ob zapiranju triindvajsetega poglavja, in priznavajo, da smo dosegli pomemben napredek.

Hrvaški voznik je naštel vseh šest prekrškov, ki jih omenjajo slovenski mediji in zaradi katerih sta ga doletela prepoved vožnje na ozemlju Republike Slovenije in izgon iz države.

- Gre za šest kriterijev iz poglavja o pravosodju, in sicer: zmanjšanje števila postopkov na sodiščih, krepitev neodvisnosti sodstva, izboljšanje učinkovitosti sodišč, sojenje vojnim zločincem, boj proti korupciji in preventiva proti korupciji oziroma izvajanje zakona o dostopnosti do informacij, je dejal Gordan Jandroković. Predvidevamo, da bi bilo lahko vse to končano v treh mesecih, tako da naš cilj še naprej ostaja, da junija proslavimo konec pogajanj z Evropsko unijo.

Na vprašanje novinarjev, kako namerava končati pogajanja junija, ko pa je iz Evropske unije prišlo jasno sporočilo o izgonu za šest mesecev, je voznik sivega seata ponudil prepričljivo pojasnilo.

- Če bi pogajanja z EU končali junija, bi pristopni sporazum podpisali septembra, torej točno v šestih mesecih, je pojasnil minister Jandroković.

Tako se je končal še en krog pogajanj z Evropsko unijo. V teh pogajanjih je Hrvaška dosegla zares "pomemben napredek" in se prerinila zelo daleč, preko Veščice do Stročje Vasi, potem pa po Lendavski in Ostroški cesti do parkirišča pred športno dvorano v centru Ljutomera in naprej po Cesti prvega slovenskega tabora vse tja do ljutomerskega hipodroma. Če ji ne bi poti zastavila slovenska policija, bi Hrvaška, bogme, prišla tudi v Noršince, če ne celo do Križevcev pri Ljutomeru. A Slovenija je tudi tokrat zaustavila Hrvaško na poti v Evropsko unijo. In Hrvaška je še enkrat, trdijo evroskeptiki, pred Slovenci ubogljivo slekla hlače.

Že naslednji dan so časopisi tako poročali o nenavadnem incidentu v Pakoštanah pri Zadru, kjer je oskrbnik počitniške hišice slovenskega državljana policiji prijavil neznanega moškega, ki vsak dan nepooblaščeno zahaja v hišo. Policisti, ki so hitro pridrveli na kraj zločina, so bili prijetno presenečeni, ko so vlomilca našli pri - sproščenem tuširanju! Ko so nato ugotovili, da gre za prvega soseda slovenskega vikendaša in da ni bilo iz hiše nič odtujeno, je vlomilec pojasnil, da niti ni imel namena ničesar ukrasti, pač pa k sosedu zahaja samo na redno jutranje tuširanje in na stranišče, ker je "sosedova kopalnica lepša"!

V hrvaških medijih so omenjenemu incidentu seveda namenili veliko pozornosti. Moški je bil po odhodu iz sosedove hiše gost na državni televiziji, v velikem časopisnem intervjuju pa je pojasnil motive za svojo nekoliko čudno navado.

- Nam je veliko do dobrososedskih odnosov s Slovenci, je rekel Gordan Jandroković, po poklicu minister za zunanje zadeve in evropske integracije Republike Hrvaške. Toda če kdo misli, da bomo pred Slovenci in EU spustili hlače zaradi prihajajočih parlamentarnih volitev, mu sporočam, da so Hrvati že izbrali Evropo in jo prepoznali kot svojo zgodovinsko potrebo.