V dvorani Zlatorog se je zbralo le nekaj več gledalcev kot na povprečni vaški veselici (500), a tudi pred tako številčno skromnim občinstvom so Celjani prekinili niz dveh zaporednih porazov v prvih dveh krogih končnice (Maribor Branik doma in Loka v gosteh), hkrati pa so zagrenili življenje sosedom iz Šaleške doline. Trener Miro Požun ni mogel računati na Petra Metličića (gleženj), Edvarda Kokšarova (viroza), Dejana Saviča (rame) in Luka Žvižeja (gleženj; bil je v zapisniku in na rezervni klopi, a le za številko), tako da je imel poleg treh vratarjev na razpolago le enajst igralcev v polju, medtem ko je pri gostih manjkal le poškodovani organizator igre Marko Bezjak. Na dan tekme je domači klub še uradno objavil podpis dveletne pogodbe z 21-letnim srbskim desnim zunanjim igralcem Nemanjo Zelenovićem, ki trenutno nosi dres beograjske Crvene zvezde.

Gorenje si je svoje prvo in hkrati tudi zadnje vodstvo na derbiju priigralo pri izidu 2:1, do 10:10 pa je bilo kar osem izenačenj. Gostje so v zadnjem delu prvega polčasa ves čas gledali v hrbet pivovarjem, čeprav je vratar Ivan Gajić v prvih tridesetih minutah zbral kar 12 obramb, njegov kolega v domačih vratih Mirko Alilović pa le štiri. V nadaljevanju so si aktualni slovenski prvaki prvič priigrali tri zadetke prednosti (18:15) v času, ko so imeli zaradi izključitve Gašperja Marguča na igrišču rokometaša manj.
V dveh minutah ob številčnem manku so Celjani dosegli kar dva zadetka, poleg tega pa je Hrvat Alilović (po koncu sezone zapušča mesto ob Savinji in odhaja k Veszpremu na Madžarsko) ustavil strel s sedmih metrov Aljoši Štefaniču. Alilović je do konca tekme prišel do 14 obramb, velenjski vratar Gajić pa kar do številke 21, a tudi Srb v dresu Gorenja ni mogel preprečiti že drugega poraza svojega moštva na treh tekmah v končnici za prvaka. Vse, kar je Velenjčanom uspelo, je bilo trikratno zmanjšanje zaostanka le na zadetek (17:18, 18:19, 19:20), a pri slednjem je Požunova četa naredila delni izid 4:0 (Gorenje kar devet minut ni doseglo zadetka) in derbi je bil odločen. Piko na i sta v predzadnji minuti za končnih 28:24 postavila Gašper Marguč in Momir Rnić z odličnim cepelinom.

»Ne, ni šlo za nobeno čarovnijo. Enostavno smo super odigrali pomemben derbi in zasluženo zmagali. V igri se nam je 'poklopilo' veliko stvari, kar je na koncu zadoščalo za točki proti Gorenju,« je dejal celjski organizator igre Nejc Poklar, ki je k prvi zmagi pivovarjev proti Gorenju v letošnji sezoni (po dveh porazih) prispeval štiri zadetke. Enak izkupiček je imel na nasprotni strani tudi David Miklavčič, ki pa je vse štiri zadetke dosegel v prvem polčasu: »V prvem delu smo igrali še kar dobro, nato pa padli. Nasprotniku smo podarili preveč žog in dobili veliko lahkih zadetkov, poleg tega pa je veliko odbitih žog po njihovih strelih spet pristalo v rokah Celjanov. Sezona je dolga in naporna, zato smo se znašli v krizi. A do konca je še sedem tekem in upam, da se bomo čim prej pobrali.«

Končnica za prvaka, trenutni vrstni red: Gorenje 44, Cimos 43, Celje Pivovarna Laško 34, Loka 30, Trimo (tekma manj) 27, Maribor Branik (-1) 26.