Kot je predstavnica za odnose z javnostjo v Neku Ida Novak-Jerele davi povedala za STA, so po vroči zaustavitvi elektrarne vsi postopki njenega prehoda na polno moč potekali dokaj hitro.

Nek so po samodejni zaustavitvi minuli teden v sredo zjutraj vnovič zagnali, pred tem pa so uspeli odpraviti vse ugotovljene nepravilnosti. Nuklearka je v sredo delovala brez kakršnihkoli težav, po dvanajsti uri tega dne pa je dosegla približno polovično moč, je še povedala Novak-Jereletova.

Do samodejne zaustavitve nuklearke je minulo sredo prišlo zaradi izpada zunanjega električnega napajanja, nenadna izguba napajanja ob zaustavitvi pa je za vso sekundarno opremo pomenila dodatno obremenitev, ki je na njej pustila določene posledice.

Po natančnem pregledu so v Neku ugotovili odstopanja na oljnem sistemu za tesnjenje električnega generatorja, oljnem sistemu motorja reaktorske črpalke, oljnem sistemu turbinskih ležajev in na sistemu za predgrevanje sekundarne napajalne vode.

Posledice na opremi materialno niso bile velike, je pa njihovo odpravljanje zahtevalo več časa, zato so priključitev nuklearke na omrežje večkrat prestavili. Po uspešno odpravljenih odstopanjih, so lahko pričeli s postopki za ponovno priključitev na omrežje, dogodek pa na ljudi in okolje ni vplival, so sporočili iz Neka.