Prav zato nas preseneča, da se je agencija celo še bolj oddaljila od sistema regulacije, ki ga predlaga komisija, s tem pa od načel evropske regulacije," so se na včeraj objavljeno odločbo, s katero se Telekomu Slovenije nalaga, da mora omogočiti dostop do svojega optičnega omrežja tudi alternativnim operaterjem, odzvali v družbi T2.

Med drugim jih moti, da je agencija pod vodstvom Mihaela Krišlja odstopila od prvotnega načrta, da ceno neosvetljenih optičnih vlaken in kabelske kanalizacije regulira na podlagi lastnega stroškovnega modela. "Zanašanje na lastne stroškovne kalkulacije Telekoma je neprimerno, saj Telekom do sedaj še ni vzpostavil sistema stroškovnega računovodstva, ki bi nediskriminatorno obravnaval stroške ponudbe samemu sebi in drugim operaterjem," so pojasnili v T2. "Še bolj neprimerno je zanašanje na prepoved škarij cen, ki ne daje nikakršnih konkretnih usmeritev za oblikovanje cen," so dodali.

Telekom bo moral v roku 45 dni objaviti ustrezno vzorčno ponudbo za dostop do krajevne zanke, do 1. septembra pa nato na podlagi predpisane metodologije oblikovati stroškovno veleprodajno ceno in jo potem uveljaviti do 1. oktobra. Na včeraj izdano odločbo se nameravajo v Telekomu odzvati v naslednjih dneh. Je pa predsednik uprave Ivica Kranjčević že povedal, da bodo zaradi regulacije na področju širokopasovnega dostopa ob 16 milijonov evrov prihodkov na leto in da lahko pride do zastoja investicij v infrastrukturo izven urbanih naselij.