Po njenih podatkih je nuklearka danes ob 14. uri delovala brez kakršnihkoli težav, trenutno pa so v njej dosegli približno polovično moč. Delovanje s polno močjo terja svoj čas, je pojasnila.

Do samodejne zaustavitve nuklearke je minulo sredo prišlo zaradi izpada zunanjega električnega napajanja. Kot je davi povedala Novak-Jereletova, je nenadna izguba napajanja ob zaustavitvi 23. marca za vso sekundarno opremo pomenila dodaten stres, ki je na njej pustil določene posledice.

Po natančnem pregledu so ugotovili odstopanja na oljnem sistemu za tesnjenje električnega generatorja, oljnem sistemu motorja reaktorske črpalke, oljnem sistemu turbinskih ležajev in na sistemu za predgrevanje sekundarne napajalne vode.

Posledice na opremi materialno niso bile velike, je pa njihovo odpravljanje zahtevalo več časa, zato so priključitev nuklearke na omrežje večkrat prestavili. Po uspešno odpravljenih odstopanjih, so lahko pričeli s postopki za ponovno priključitev na omrežje, dogodek pa na ljudi in okolje ni vplival, je še zagotovila Novak-Jereletova.