"Vsak od treh naslovov je drugačen, saj smo jih osvojili na različne načine v različnih situacijah," se je smejalo Osmanyju Juantoreni, ki je drugič zapored postal najkoristnejši posameznik sklepnega turnirja. Takoj po zadnji odigrani akciji je stekel na tribuno, kjer je tesno objel svojo življenjsko sopotnico, šele nato pa se je pridružil veselju soigralcev. Skupaj z njimi ima precej neporavnanih računov na domačih tleh, saj je kljub popolni prevladi Trentina v evropski konkurenci drugače v italijanski ligi, italijanskem pokalu in italijanskem superpokalu. Tu je večino zadnjih lovorik odnesel Cuneo, a je njegova zgodba ravno nasprotna - zbira lovorike v Italiji, do vidnejšega uspeha v ligi prvakov pa mu nikakor ne uspe.

"Nobene obsesije nimamo s Cuneom. Res je, da smo nekaj finalnih dvobojev proti tej ekipi nepričakovano izgubili, a razlog ni v tem, da bi se jih bali in da imamo pred njim kakšen kompleks. Preprosto se jim je na vseh teh tekmah marsikaj poklopilo, mi pa smo imeli težave," je preudaren brazilski veteran s otroškim obrazom Raphael de Oliveira, ki je lanski sklepni turnir v Lodžu zaradi poškodbe spremljal s tribune.

Ker se vodilni možje Evropske odbojkarske zveze (CEV) bojijo, da bi v primeru nevtralnega prireditelja sklepnega turnirja četverice tribune samevale, so rešitev poiskali s tem, da je prireditelj nanj uvrščen neposredno po koncu skupinskega dela lige prvakov. Pri tem gre za dvorezen meč: organizator sklepnega turnirja je s tem avtomatsko uvrščen v polfinale, a ostane brez težkih evropskih tekem skoraj za dva meseca, zato izgubi stik s konkurenco. "Zaradi tega je bil na nas še večji pritisk. V zadnjih letih je organizator le redko osvojil lovoriko pred domačimi navijači," priznava Raphael, ki je za konec še razkril ključ za dve gladki zmagi v polfinalu in finalu: "V ključnih trenutkih tekem smo imeli koncentracijo in potrpljenje v težkih situacijah."

Zgodba o uspehu Trentina ima sicer kratko zgodovino, saj je bil ustanovljen šele leta 2000, ko je vajeti kluba prevzel Diego Mosna. Gre za poslovneža, ki ima v lasti zelo uspešno papirnico, v zadnjih letih pa se je njegovo podjetje Diatec Group SpA (približno 1100 zaposlenih) razširilo tudi na področje telekomunikacije. Ker je zaljubljen v odbojko, si lahko v Trentu obetajo še precej plodnih let. Da je to res, je v šali potrdil trener evropskih prvakov, Bolgar Radostin Stojčev: "Predsednik Mosna mi je obljubil, da bom drugo leto končno imel na voljo močno ekipo."