Program letošnjih Slovenskih glasbenih dnevov bo v tednu dni postregel s kar 19 dogodki, med njimi z devetimi koncerti, mednarodnim muzikološkim simpozijem, razstavami ter dnevom, posvečenim Janezu Kuharju, je na današnji novinarski konferenci dejal direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek. Počastili bodo tudi 80-letnico skladatelja Iva Petriča ter spomin na 90-letnico skladatelja Primoža Ramovša.

Vodja zbora Carmina Slovenica Karmina Šilec je povedala, da se v uvodni predstavi letošnjih dnevov Prošnja za besede glasbena dela zgodnjih slovenskih avtorjev prepletajo s slovensko duhovno poezijo. Med predstavo bo mogoče slišati verze slovenskih pesnikov, med njimi Srečka Kosovela, Edvarda Kocbeka, Gregorja Strniše in Daneta Zajca.

Eden od vrhov glasbenih dnevov bo mednarodni muzikološki simpozij, posvečen Gustavu Mahlerju. V dveh dneh bo več kot 20 strokovnjakov predstavilo delovanje tega svetovno znanega skladatelja. Posvetili se bodo tudi slovenskim in tujim skladateljem, ki so delovali začasa Mahlerjeva življenja, je povedal vodja simpozija Primož Kuret. Ob simpoziju bo izšel 25. zbornik referatov z lanske izdaje, pripravili pa bodo tudi razstavo.

Ob 20. obletnici delovanja se bo z izborom zborovskih skladb Mahlerju poklonil tudi Slovenski komorni zbor. Po besedah zborovodje Martine Batič bosta na programu med drugim priredbi Mahlerjevih skladb, ki ju podpisuje slovenska skladateljica Nana Forte. Batičeva je napovedala, da se obeta harmonsko in zvočno dodelan ter vokalno zahteven koncert.

Na letošnjih glasbenih dnevih bodo en dan posvetili mojstru otroških pesmic Janezu Kuharju. Zjutraj bo na sporedu otroška delavnica, dan se bo nadaljeval s študentskim simpozijem Otroška glasba in pomen Janeza Kuharja. Sledila bo projekcija dokumentarnega filma o Kuharju, zvečer pa še koncert otroških skladbic. Na ogled bo tudi razstava, s katero so želeli v kulturnemu društvu Janeza Kuharja zaobjeti Kuharjevo delo, ki poleg več kot 300 pesmic za otroke zajema tudi samospeve in zborovsko glasbo.

Letos bodo vsi žarometi uprti v zaključek glasbenih dnevov, ki bo 7. aprila v Kinu Šiška. Priznani skladatelj Vinko Globokar je namreč pristal na sodelovanje z organizatorji Slovenskih glasbenih dnevov - Festivalom Ljubljana in prav za to priložnost pripravil glasbeno-gledališki spektakel z naslovom "PRE-in POSTMODEREN ob dimu havanske cigare".

Pri projektu sodelujejo francoski tolkalist Jean-Pierre Drouet, igralec Boris Ostan in Big Band RTV Slovenija. V glasbi je ponekod začutiti teatralen značaj, saj je nastala na podlagi šestih gledaliških tekstov, ki jih je Globokarju posredoval Ostan. Med njimi so besedila Bertolta Brechta, Williama Shakespeara in Thomasa Bernharda. Večer poezije, instrumentalnega teatra in glasbe bo zaokrožil še pogovor s skladateljem.