Poraz vladajoče koalicije na jugu Nemčije je "mejnik v zgodovini Krščanskodemokratske unije", nedeljske volitve pa so bile "boleč dan za CDU na jugozahodu in za celotno stranko", je po seji predsedstva stranke še dejala Merklova. Kljub porazu pa kanclerka ne načrtuje preoblikovanja vlade.

Glavno vlogo na volitvah je po njenem odigrala jedrska nesreča na Japonskem, v luči katere namerava Merklova vztrajati pri resnem premisleku o jedrski energiji v Nemčiji. Kanclerka, ki osebno ostaja njena podpornica, je napovedala, da se bodo posledice nesreče v Fukušimi gotovo poznale tudi v nemški politiki glede jedrske energije.

"V prihodnjih tednih bomo zelo intenzivno razpravljali o novi energetski politiki," je dejala in, ne da bi razkrila podrobnosti, dodala, da nova politika vključuje "temeljne odločitve". Med drugim se bo Merklova sredi aprila o jedrskem vprašanju pogovarjala z vsemi ministrskimi predsedniki, piše dpa.

V Baden-Württembergu je CDU dobila 39 odstotkov glasov, Zeleni 24,2 odstotka, SPD 23,1 odstotka, liberalci (FDP), ki so bili od leta 1996 v vladajoči koaliciji s CDU, pa 5,3 odstotka. Volilna udeležba je bila 66,2-odstotna in najvišja v zadnjih 15 letih. Največ glasov je sicer dobila CDU, a je dosegla najslabši rezultat v zadnjih 55 letih.

Dosedanji ministrski predsednik Baden-Württemberga Stefan Mappus iz vrst CDU je ob tem danes povedal, da bo po "grenkih urah" tako za CDU kot njega osebno potreben vsebinski in oseben nov začetek. Po podatkih dpa naj bi sicer Mappus zapustil vodilni položaj v CDU na deželni ravni in se poleg tega ne bi potegoval za vodjo poslanske skupine v deželnem parlamentu.

Volitve so v nedeljo potekale tudi v Porenju-Pfalškem, kjer so največ glasov dobili socialdemokrati (SPD), a so izgubili večino v deželnem zboru, zato se tej deželi obeta najverjetnejša koalicija med SPD in Zelenimi. V obeh deželah je SPD zabeležila zgodovinsko najslabši rezultat.

V Porenju-Pfalškem je po končnih neuradnih rezultatih doslej vladajoča SPD dobila 35,7 odstotka glasov, CDU 35,2 odstotka, Zeleni 15,4 odstotka. Ostalim strankam ni uspelo prestopiti petodstotnega volilnega praga. V Porenju-Pfalškem je bila volilna udeležba 61,8-odstotna.

Nesporni zmagovalci volitev v obeh deželah so bili Zeleni, ki so v Baden-Württembergu pridobili 12,5 odstotka glasov, v Porenju-Pfalškem pa 10,8 odstotka. V obeh deželah naj bi bila stranka poslej v vladajoči koaliciji, v Stuttgartu pa naj bi Zeleni dobili položaj predsednika deželne vlade.

Dosedanji ministrski predsednik v Porenju-Pfalškem Kurt Beck iz vrst SPD je za sredo že napovedal začetek pogovorov o oblikovanju prve rdeče-zelene vlade v zvezni deželi. Vladajoča koalicija na zvezni ravni med CDU in FDP pod vodstvom Angele Merkel bo v 69-članskem bundesratu po porazu črno-rumene koalicije v Baden-Württembergu izgubila še dodatne glasove podpore; doslej jih je imela 31.

Predsednik FDP Guido Westerwelle po volilnem porazu stranke v obeh deželah pušča svojo politično prihodnost odprto. Nemški zunanji minister se danes v Berlinu ni dokončno izjasnil, ali se bo na majskem kongresu stranke ponovno potegoval za predsedniški položaj. O vodstvu stranke bodo sicer vodilni odločali že 11. aprila, še poroča dpa.