Robert Terčelj - Schweizer iz podjetja Farmedica je pojasnil, zakaj se pojavljajo krčne žile in kakšne terapije so na razpolago.

Vsi poznamo izraz krčne žile. Za kakšne težave pravzaprav gre?

Kronično vensko popuščanje ali po domače krčne žile je bolezensko stanje, ki se razvija s časom. Največkrat gre za številne neprijetne težave, ki so posledica tako imenovanega kroničnega venskega popuščanja. Pri normalno delujočem sistemu venski sistem zaklopk preprečuje, da bi nam venska kri v nogah zastajala oziroma pritiskala na področje goleni in predvsem gležnjev. Z leti se struktura in elastičnost žil in tkiva spreminjata. Vene se lahko nekoliko raztegnejo in te zaklopke ne tesnijo več dobro, kri tako zastaja v nogah. Kronično vensko popuščanje je povezano z vnetnim procesom, ki se lahko dogaja od znotraj. Ker se vene nekoliko razširijo, je pretok v venah skromnejši, počasnejši in tako se na stenah ven lažje kopičijo vnetne celice, ki povzročajo vnetja od znotraj. Ko gravitacijski pritisk krvi narašča v smeri proti gležnju, lahko ob hkratni spremembi v strukturi sten prihaja do prehajanja posameznih sestavin krvi skozi žilno steno v žilno okolje. Problem je torej venska hipertenzija, do katere prihaja zaradi velikega pritiska, drugi del problema pa je v tem, da se nam z leti spreminja tudi struktura sten ven oziroma kapilar. Na stenah žil se pojavlja več por, ki postajajo večje, skozi katere prehajajo posamezne sestavine iz krvi še toliko lažje. Med molekulami, ki prehajajo skozi te pore, so tudi molekule vode, zato potem pride do edemov, ki so posledica venskega popuščanja.

Zakaj pa se pojavijo te težave?

Do venskega popuščanja lahko pride zaradi dednih dejavnikov, lahko je odvisno od hormonov ali pa pride do njega zaradi neprimernega ravnanja. Če se dosti gibamo in nismo ves čas le statični - stoje ali sede, potem bodo te težave z leti nekoliko manj izrazite, kot bi bile, če za redno gibanje ne bi skrbeli. Zaradi osnovnega hormonskega ustroja so ženske v slabšem položaju. Še posebno, če uporabljajo kontracepcijska sredstva ali hormonske terapije, kar lahko kasneje vpliva na hormonsko ravnovesje.

Ko se enkrat te težave pojavljajo, sprožijo verižno reakcijo medsebojno povezanih posledic, ki se na koncu strnejo v povezan krog, iz katerega je brez zdravljenja težko priti.

Na kakšen način je mogoče preprečiti krčne žile?

Najboljša preventiva je gibanje in zdrava prehrana. Pri tem veljajo splošne smernice zdrave prehrane. S preventivnim delovanjem, kot je gibanje in razgibano delo, poskušamo vzdrževati vensko-črpalni sistem takšnega, kot je. Ni priporočljivo, da stojimo ali sedimo dve uri skupaj. Treba se je premikati in spreminjati svojo lego. Tisti, ki morajo sedeti več ur skupaj, lahko delajo vaje, dvig noge na peto in nato na prste. Ponovimo petkrat, večkrat na dan. Sami lahko naredimo zelo veliko.

Sicer pa so krčne žile problem kroničnega venskega popuščanja. Kronično vensko popuščanje je bolezensko stanje, ki se razvija s časom. Lahko je že zelo zgodaj prisotno, že pri mladostnikih, kar je seveda gensko pogojeno, pri ostalih pa z leti. Po petdesetem letu ima skoraj vsak drugi tako ali drugače pri testu venskega popuščanja nakazane spremembe, po 60. letu so spremembe zaznavne celo pri 80 odstotkov prebivalstva. Težave z venskim popuščanjem so torej med prebivalstvom zelo široko prisotne. Flebologi, ki se ukvarjajo s kliničnim zdravljenjem, še vedno menijo, da je to običajno neko stanje, ki je pri ljudeh pogosto zanemarjeno. Ljudje tega ne zdravijo pravilno, če pa že, se ga navadno lotevajo na napačni strani, predvsem ženske zaradi estetike. Motijo jih te površinske, metličaste vene, odstranjujejo pa jih z v zadnjih letih zelo popularno lasersko terapijo oz. uveljavljeno sklerozacijo. Po porodih je pojavnost takih žil večja. Malokrat se zavedamo, da take žile nakazujejo, da je problem lahko prisoten tudi v globokih, ne le površinskih venah. Zato bo estetski poseg še najmanj nujen, bolje je storiti potrebne korake v preventivi razvoja venskega popuščanja in krčnih žil.

Kakšni so simptomi?

Simptomi pri teh težavah z venami so zelo izraziti in največkrat povezani z oteklimi nogami, čutimo jih kot težke, nemirne, utrujene, boleče. Srbijo, pojavljajo se krči, pogosto ponoči. Starejše gospe vedo - če čez dan na primer več časa delajo na vrtu ali so pretirano aktivne, imajo lahko ponoči zelo močne krče.

Kakšna je terapija pri kroničnih venskih popuščanjih oziroma krčnih žilah?

Stroka želi predvsem preprečiti najhujše - razvoj venskih razjed. Pred dvajsetimi leti so bile morda bolj prisotne, tudi večje, zdaj pa jih je znatno manj. Preventiva in ozaveščenost primarne stroke zdravnikov je tolikšna, da preprečuje res hude razjede. Največji problem so tako danes predvsem otekle noge. Kompresijska terapija je še vedno osnovni in najbolj uveljavljeni pristop. Prvič zato, ker je učinkovita, in drugič zato, ker se loteva najbolj neprijetnih težav, ki so povezane z oteklinami.

Prav ta mesec ste kot prvi začeli v Sloveniji uvajati zdravljenje z ekstraktom iz semena navadnega divjega kostanja…

Zelo pomemben del terapije je tudi konservativna terapija z zdravili. Ekstrakt divjega kostanja je zelo poznan tudi pri nas, saj ga za zunanjo uporabo (mazila in geli) pri negi utrujenih nog ali za blaženje oz. zdravljenje venskih težav uporabljamo že dolgo. Ampak zunanje delujemo le na tisto, kar lahko od zunaj pride skozi tkivo, torej bolj do površinskih ven oz. krčnih žil. Notranje pa delujemo na bolezen znatno bolj sistemsko, celovito in vplivamo na več težav hkrati. Z ekstraktom iz kostanja v obliki tablet dobimo 100 miligramov escina. Escini so skupina različnih učinkovin v kostanju, ki pa imajo tri vitalne učinke na zdravljenje težav krčnih žil. Prvo je to, da zaustavljajo oziroma omejujejo razvoj vnetja v venah, in to tudi globokih. Imajo dokazan protivnetni učinek, kar je zelo pomembno, saj je vnetni proces ključen pri propadanju strukture venske stene. Bolj ko obvladamo vnetje, manj bo težav s krčnimi žilami in počasneje se bo z leti razvijalo vensko popuščanje. Drugi del učinka je, da zaviramo razgradnjo posameznih elementov venskih sten tako, da po naravni poti zaviramo pretirano delovanje encimov. Tako ohranjamo vene bolj elastične, manj je por, s tem pa je tudi manjša oteklost nog.

Najprej moramo torej zavirati vnetni proces, in to od znotraj, saj zunaj z mazili ni mogoče vplivati na notranjo stran vene, kjer se vnetje dogaja, na drugi strani pa zaviramo encime, ki so vzburjeni z vnetnim procesom.

Tretjič, dosežemo, da lokalno izboljšamo kontrakcijo, sistem krčenja ven. S tem se izboljša venski pretok, manj je zastajanja venske krvi v nogah.

S temi tremi učinki dosežemo sistemsko delovanje. Za razliko od drugih zdravil ima venaforce še nekoliko bolj izrazit učinek na zmanjšanje oteklosti nog. Klinične študije s tem zdravilom kažejo, da so učinki po 12 tednih terapije primerljivi s kompresijsko terapijo - enako se je zmanjšala oteklost nog. To ne pomeni, da kompresijsko terapijo (1. kompresijski povoji, 2. kompresijske nogavice) nadomeščamo, temveč je smiselna sočasnost. S kompresijo hitro zmanjšujemo oteklost, z zdravilom pa poleg tega zmanjšujemo vnetje, umirimo težave s krčnimi žilami in upočasnjujemo razvoj t. i. krčnih žil.

Čemu je namenjen venaforce?

Venaforce je zdravilo rastlinskega izvora, ki je namenjeno tako kratkoročnim, nekajmesečnim, kot dolgoročnim, večletnim terapijam, kadar so takšna stanja, da so potrebne. Ko se začnejo pojavljati težave s krčnimi žilami, je smiselno začeti jemati zdravilo venaforce in ga časovno uporabljati glede na potrebe. Preventivno jemanje kar tako nima smisla. Vendar ko se nam začnejo razvijati težave s krčnimi žilami, bodo te s časom manj intenzivne, kot če ustrezne terapije ne bi izvajali oz. to stanje zanemarimo. Venaforce je registrirano zdravilo. Odmerjanje je točno določeno - dvakrat na dan po eno tableto. Zjutraj in zvečer, najbolje med obrokom, ker so učinkovine močne, so oblečene v ovojnico in razpadajo kasneje v črevesnem delu, kjer se učinkovine absorbirajo in sistemsko delujejo na venski sistem. Zdravilo je na voljo brez recepta v lekarnah in specializiranih prodajalnah. Brez recepta zato, ker je varno za uporabo. Ima redke stranske učinke: lahko se pojavijo posamezne prebavne težave ali preobčutljivostne reakcije, kot pri vsakem zdravilu. Prav je, da smo na te pozorni, in če se pojavijo, ga nehamo jemati. Posebej bi opozoril na oteklost nog, ki ni posledica venskega popuščanja, temveč razvoja srčnega popuščanja, motenj v delovanju ledvic ipd. Za zdravljenje takih stanj so potrebna drugačna zdravila.

Zunanje lahko uporabljamo tudi gel, ki je namenjen predvsem negi utrujenih nog. Gre za nego utrujenih nog, ki niso nujno povezane le s tem, da imate stanje krčnih žil, ampak vas noge le bolijo, ker ste na primer prejšnji dan veliko hodili. V venagelu je prav tako visoka vsebnost izvlečka semena divjega kostanja z escinom.