V pokalu EHF Gorenja jutri ob 17.30 gostuje pri Göppingenu v Nemčiji, ostala slovenska predstavnika pa najprej igrata doma (oba danes ob 19. uri): Maribor Branik v pokalu pokalnih zmagovalcev gosti špansko moštvo San Antonio, Cimos pa v pokalu challenge poljski klub Azoty Pulawy.

Göppingen - Gorenje: Za petouvrščeni klub nemške lige (ima enako točk kot tretji Rhein Neckar in četrti Füchse Berlin) je ob koncu lanskega leta nekaj mesecev branil zdajšnji Cimosov vratar Jure Vran, trenutno pa dres nemškega moštva nosi Miladin Kozlina. Prav tako sta v moštvu trenerja Velimirja Petkovića tudi dva igralca, ki sta nekoč blestela v Cimosovem dresu: Črnogorec Draško Mrvaljević in Bošnjak Enid Tahirović. Velenjčani se na okoli 900 kilometrov dolgo potovanje z avtobusom odpravljajo danes, med potniki pa ne bo Marka Bezjaka. Rehabilitacija poškodovanega kolena, ki jo je staknil na reprezentančni tekmi s Poljsko, napreduje hitreje od pričakovanj, vseeno pa ne bo nared niti za povratni dvoboj.

Göppingen pred domačimi gledalci blesti, kar potrjuje tudi naslednji podatek: v letošnji nemški ligi je od najboljših sedmih klubov v dvorani Arena EWS izgubil le proti Kielu, na kolena pa je spravil vodilni Hamburg, Rhein Neckar, Gummersbach, Magdeburg, Füchse in Flensburg. Vseeno trener Branko Tamše ni vrgel puške v koruzo: "V Göppingen ne gremo z belo zastavo, saj računamo na aktiven izid pred povratno tekmo. Nemci so v domači ligi vajeni igrati obrambo 6-0, morda pa jih bomo presenetili s kakšno drugo obrambno postavitvijo."

Maribor Branik - San Antonio: Pred desetimi leti je bil španski klub prvak Evrope (v polfinalu je izločil Celje Pivovarno Laško, v finalu je nadigral Barcelono), v zadnjih dvanajstih letih je devetkrat igral v ligi prvakov, a zdaj je nekdanji Portland San Antonio daleč od stare slave. Vseeno so gostje, ki so v španski ligi sedmi (v nedeljo so doma premagali celo Ciudad Real z 31:30 in ga verjetno dokončno izločili iz boja za naslov prvaka), v Mariboru v vlogi favorita. Za San Antonio sta nekoč igrala tudi Hrvat Ivano Balić in Francoz Jackson Richardson, prav tako pa tudi Slovenca Renato Vugrinec in Zoran Lubej.

"Ne bežimo od tega, da je San Antonio favorit. A favoriti ne zmagujejo vedno. Predvsem doma bomo skušali zmagati, potem pa bomo videli, kaj je mogoče postoriti še v Španiji," pravi trener Marko Šibila, ki zaradi poškodbe kolena s torkovega derbija proti Cimosu ne bo mogel računati na Damirja Batinovića. To še zmanjšuje možnosti, da bi Štajerci nadaljevali niz štirih zaporednih zmag v letošnji Evropi, potem ko so doslej po dvakrat premagali češko Karvino in srbsko Kolubaro.

Cimos - Azoty Pulawy: "Kakovost je na naši strani, zato pričakujem zmago," se vlogi favorita ne izogiba Cimosov trener Fredi Radojkovič. Azoty Pulawy spada v srednji kakovostni razred poljskega rokometa (od paradnih konjev, Kielc in Wisle Plock, je oddaljen svetlobna leta), zato Primorci ne bi smeli imeti težav pri napredovanju med štiri najboljše.

Poljaki so v tretjem krogu izločili makedonski Tikveš (doma so izgubili s 23:24, a so nato slavili v Kavadarcih s 24:22), v osmini finala pa so tako doma kot v gosteh premagali norveški Stord. "Moštvo sestavljajo telesno zelo močni igralci, zato je njegova igra počasnejša. Skušali bomo narekovati visok ritem, že doma pa bi si morali nabrati dovolj veliko prednost za brezskrbno potovanje na Poljsko," dodaja Radojkovič.